Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ταϊλάνδης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν αντικυβερνητική διαδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που προσπαθεί να εμποδίσει την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Φεβρουαρίου. 

Περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς την Πέμπτη έξω από αθλητικό κέντρο της Μπανγκόκ, όπου η εκλογική επιτροπή της Ταϊλάνδης εργάζεται για τη διαδικασία εγγραφής υποψηφίων για τις εκλογές του Φεβρουαρίου. 

Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στο κτήριο και στη συνέχεια έκανε χρήση δακρυγόνων, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν στο αθλητικό κέντρο. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που βρίσκονταν στην περιοχή μετέδωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ. 

Εδώ και εβδομάδες οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της Γινγκλούκ Σιναουάτρα την οποία κατηγορούν ότι είναι μια μαριονέτα του εξόριστου αδελφού της και πρώην ηγέτη Τακσίν Σιναουάτρα. Η αντιπολίτευση θέλει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση με το «συμβούλιο του λαού» ένα μη εκλεγμένο σώμα, το οποίο θα οδηγήσει σε εκλογές τη χώρα εντός 18 μηνών. 

Για τον τερματισμό της κρίσης, η Γινγκλούκ ζήτησε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά η αντιπολίτευση, η οποία δεν είχε κερδίσει τις εκλογές εδώ και 20 χρόνια, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις μποϋκοτάρει. Πρόκεται για τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από το 2010, όταν είχε προκληθεί στρατιωτική επέμβαση με αποτέλεσμα πάνω από 90 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Αυτή τη φορά ο στρατός, ουσιώδες στοιχείο της συνταγματικής μοναρχίας που έχει βιώσει 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων από το 1932, αρνήθηκε να πάρει θέση.