Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε σήμερα τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Πεκίνο ότι το Τόκιο φέρει «την πλήρη ευθύνη για τις σοβαρές πολιτικές συνέπειες» τις οποίες θα έχει η απόφαση του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να επισκεφθεί το βωμό Γιασουκούνι για τους νεκρούς του πολέμου.

Ο Ουάνγκ Γι, σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, επισήμανε ότι η ενέργεια αυτή του Άμπε ωθεί την Ιαπωνία σε μια «πολύ επικίνδυνη» κατεύθυνση.

Ο συντηρητικός Άμπε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία για δεύτερη φορά πριν από ένα χρόνο, είχε δηλώσει ότι μετανιώνει που δεν είχε επισκεφθεί το μνημείο αυτό –στο οποίο οι Ιάπωνες ηγέτες της εποχής του πολέμου τιμώνται μαζί με τους νεκρούς του πολέμου, και το οποίο θεωρείται σε πολλές ασιατικές χώρες ένα σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού– κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας (2006-2007).

Η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν εκφράσει επανειλημμένα οργή στο παρελθόν για τις επισκέψεις ιαπώνων πολιτικών στο μνημείο, ιδίως εν ενεργεία πρωθυπουργών. Ο Άμπε έγινε ο πρώτος που επισκέφθηκε το Γιασουκούνι τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στην Ιαπωνία, την δεύτερη και την τρίτη οικονομία του πλανήτη, μόλις βελτιώνονταν μετά την κρίση που είχε προκαλέσει η διένεξή τους για νησίδες στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που ελέγχει το Τόκιο αλλά διεκδικεί το Πεκίνο.

«Δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τη λύπη και την οργή για την επίσκεψη αυτή», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της Νότιας Κορέας Γου Τζιν-ριονγκ, ενώ η Σεούλ αποκάλεσε την επίσκεψη αναχρονιστική και λυπηρή ενέργεια.

Η διπλωματία των ΗΠΑ, η οποία καλωσορίζει την πιο ενεργή πολιτική του Άμπε στον τομέα της Άμυνας αλλά είναι δυσαρεστημένη για τον ιστορικό αναθεωρητισμό του, εξέφρασε επίσης την απογοήτευση της. «Η ηγεσία της Ιαπωνίας προέβη σε μια ενέργεια η οποία θα κλιμακώσει τις εντάσεις με τους γείτονές της», σημείωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο.