Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο χρηματισμού στην Τουρκία, αφού παρά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Ερντογάν, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας που χειρίζεται το δεύτερο γύρο ερευνών καταγγέλλει παρεμβάσεις στο έργο του. 

Το σκάνδαλο έρχεται να πάρει  νέα διάσταση αφού ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει χειρισθεί ευαίσθητες και βαρυσήμαντες υποθέσεις όπως το σκάνδαλο Εργκενεκόν και αυτή τη στιγμή χειρίζεται το δεύτερο γύρο της έρευνας, κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο του.

«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα διαμέσου της [κρατικής] ιεραρχίας... στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία», σημείωσε και προσέθεσε:

«Έμαθα πως με απομακρύνουν από τα καθήκοντά μου χωρίς εξήγηση, ενώ τα εντάλματα έρευνας και κατασχέσεων, και οι εντολές για συλλήψεις [επίσης πάρθηκαν από εμένα]. Η ευθύνη πλέον πέφτει στον επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης [...] Όλοι οι συνάδελφοί μου και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζουν πως εμποδίστηκα από το να συνεχίσω το καθήκον μου», επεσήμανε ο εισαγγελέας.

Ο Τουράν Τσολακαντί, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο παρενέβη το απόγευμα της Πέμπτης και δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.

Νέος γύρος προσαγωγών ενόψει

Την ίδια ώρα, ο Τύπος στην Τουρκία κάνει λόγο για νέο γύρο προσαγωγών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό δεν συνέβη προς το παρόν λόγω άρνησης της αστυνομίας. Μάλιστα τουρκικά MME αναφέρουν πως ο υιός του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στόχος του δεύτερου γύρου των ερευνών. 

Ο Μπιλάλ φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα Taraf μάλιστα υποστηρίζει ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της αστυνομίας, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα σχετικά με τον νομάρχη, τον διοικητή ασφάλειας και τον διοικητή της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Απορρίπτει τις καταγγελίες ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός απορρίπτει τα όσα λέγονται περί διαφθοράς και κάνει λόγο για «διεθνή συνωμοσία» τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «καθαρή» και ότι κάποιοι «χτυπούν ακόμη και τον υιό του» για να φθάσουν στον ίδιο. 

Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του μετά την παραίτηση τριών υπουργών του, ο Ερντογάν αποκάλεσε «διεθνή συνωμοσία» την επιχείρηση κατά της διαφθοράς, την οποία στηρίζουν κακοποιά στοιχεία εντός της Τουρκίας που θέλουν όπως είπε να σπείρουν την διχόνοια και κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν την κυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί «λόμπι συμφερόντων» που είχε αναφέρει και στις διαμαρτυρίες του πάρκου Γκεζί και υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είναι καθαρή σαν το χρώμα του γάλακτος.

Σαρωτικός ανασχηματισμός

Υπενθυμίζεται πως ο Ενρτογάν προχώρησε χθες το βράδυ σε σαρωτικό ανασχηματισμό, τον οποίο ωστόσο είχε προαναγγέλλει προτού δουν το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο. 

Ο Ερντογάν προχώρησε στην αντικατάσταση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος οι οποίοι σημειωτέον παραιτήθηκαν το πρωί της Τετάρτης.  Ανάμεσα σε αυτούς που αντικαταστάθηκαν είναι και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. 

Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.