Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απέρριψε σήμερα την έκκληση της εκλογικής επιτροπής να αναβληθούν οι εκλογές του Φεβρουαρίου και επέμεινε ότι η διαδικασία θα γίνει όπως προβλέπεται, παρά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Η εκλογική επιτροπή απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να καθυστερήσει την διεξαγωγή των εκλογών έως ότου υπάρξει «αμοιβαία συναίνεση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την διεξαγωγή εκλογών ωσότου η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα παραιτηθεί.

«Οι εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν κανονικά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πονγκτέπ Τεπκαντσάνα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να επιτρέπει στην κυβέρνηση να καθυστερήσει τις εκλογές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συγκρούσεις ξέσπασαν έξω από ένα κέντρο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους στην Μπανγκόκ σήμερα, όταν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων και έριξαν σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ για να απωθήσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι πετούσαν πέτρες εναντίον τους. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από σκάγια. Συνολικά 97 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία, περιλαμβανομένων 25 αστυνομικών, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

«Δεν μπορούμε να οργανώσουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Πραουίτ Ραταναπιέν, ένα στέλεχος της εκλογικής επιτροπής της Ταϊλάνδης, εισηγούμενος την αναβολή της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ταϊλάνδης οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέσα σε 60 ημέρες από την διάλυση της βουλής, δηλαδή έως την 9η Φεβρουαρίου 2014.