Έξι στρατιωτικοί από το Τσαντ σκοτώθηκαν χθες από πυρά παραστρατιωτικών στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας όπου σημειώθηκαν πολύωρες σποραδικές συγκρούσεις, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (MISCA).

Οι στρατιώτες των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ δέχθηκαν επιθέσεις μελών των παραστρατιωτικών «αντιμπαλακά» στη συνοικία Γκαμπόνγκο της Μπάνγκι, κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε ο Ελόι Γιάο, εκπρόσωπος της MISCA, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι πέντε από τους στρατιωτικούς σκοτώθηκαν ακαριαία στις χθεσινές μάχες, που εκτόπισαν εκατοντάδες πολίτες. Η βία δεν συνεχίστηκε στην ίδια κλίμακα σήμερα, καθώς γαλλικές δυνάμεις έλαβαν θέσεις σε κεντρικούς δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο και σε συνοικίες όπου είχαν σημειωθεί μάχες, αν και εξακολουθούσαν να ακούγονται σποραδικά πυρά.

«Ο αριθμός των στρατιωτών του Τσαντ οι οποίοι σκοτώθηκαν ανέβηκε στους έξι διότι ένας εξ αυτών υπέκυψε στα τραύματά του το πρωί», σύμφωνα με τον Γιάο.

Ένας ρεπόρτερ του Ρόιτερς μετέδωσε ότι είδε τουλάχιστον τρεις σορούς πολιτών στον δρόμο σε μια βόρεια συνοικία της Μπάνγκι.
Οι «αντιμπαλακά», μια παραστρατιωτική δύναμη αυτοάμυνας που αποτελείται κυρίως από χριστιανούς και το όνομά της οποίας μπορεί να αποδοθεί ως «ενάντια στις ματσέτες», έχουν πάρει τα όπλα εναντίον των μουσουλμάνων ανταρτών Σελεκά που πήραν την εξουσία τον Μάρτιο εξαπολύοντας ένα κύμα λεηλασιών, βιασμών και σφαγών.

Η Γαλλία ανέπτυξε μια δύναμη 1600 ανδρών στην χώρα, πρώην αποικία της, στις αρχές του Δεκεμβρίου. Όμως τα επεισόδια βίας συνεχίστηκαν παρά την παρουσία των γαλλικών δυνάμεων και της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία αριθμεί περίπου 4000 άνδρες, και πολλά μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί.

Οι «αντιμπαλακά» κατηγορούν τις δυνάμεις του Τσαντ ότι υποστηρίζουν τους Σελεκά, κάτι που η κυβέρνηση του Τσαντ διαψεύδει. Πάντως ο διοικητής της MISCA, ο Μάρτιν Τουμέντα Τσόμου από το Καμερούν, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του Τσαντ θα μετακινηθούν εκτός της πρωτεύουσας, στο βόρειο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Ο συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν, εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, επισήμανε ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη στην Μπάνγκι. Πρόσθεσε ότι η γαλλική δύναμη, που προστατεύει το αεροδρόμιο και ορισμένες συνοικίες, θα κινηθεί τώρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας στα σημεία όπου σημειώνονται συγκρούσεις, ιδίως τις συνοικίες Γκαμπόνγκο και Μπακόνγκο. Τα μέλη της αποστολής, που έχει την κωδική ονομασία Sangaris, «δεν έχουν γίνει στόχος συντονισμένων επιθέσεων. Έχουμε γίνει στόχος σποραδικών πυρών, τα οποία ανταποδίδουμε κάθε φορά», δήλωσε ο Ζαρόν.