Το Ισραήλ σχεδιάζει την επέκταση της κατασκευής εβραϊκών οικισμών όταν απελευθερώσει 24 παλαιστίνιους κρατούμενους την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος την Τετάρτη, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. «Το Ισραήλ θα κηρύξει το σχέδιο για τους οικισμούς την επόμενη εβδομάδα», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας χωρίς όμως να προσδιορίσει πόσες μονάδες θα ανεγερθούν ούτε το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Οι παλαιστίνιοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών λέγοντας ότι οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση θα μπορούσε να «τορπιλίσει» τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες επαναλήφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι. Οι συνομιλίες είχαν «προσαράξει» το 2010 και πάλι εξ αιτίας της πολιτικής των εβραϊκών οικισμών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου με το σχέδιο για τους οικισμούς στοχεύει να αντισταθμίσει την οργή των ακροδεξιών πολιτικών εταίρων του για την επερχόμενη απελευθέρωσή των παλαιστίνιων κρατουμένων που είναι έγκλειστοι για φονικές επιθέσεις. Το Ισραήλ έχει πει ότι θα απελευθερώσει 24 παλαιστίνιους κρατούμενους στις 29 Δεκεμβρίου, που θα είναι η τρίτη «παρτίδα» κρατουμένων που απελευθερώνεται από τον Αύγουστο.

Την πρόθεση της κυβέρνησης είχε υπαινιχθεί και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση, όπου είπε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι είναι δικαίωμά μας να οικοδομήσουμε, σίγουρα μετά από συνεννόηση και συμφωνία με τους αμερικανούς. Και σύμφωνα με αυτό, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε».

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 18 Δεκεμβρίου ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες σίγουρα θα αποτύχουν εάν το Ισραήλ συνεχίσει να επεκτείνει τους οικισμούς του στα κατεχόμενα μετά τον πόλεμο του 1967 εδάφη. Όπως είπε το Ισραήλ έχει ανακοινώσει σχέδια για να χτίσει 5.992 νέες οικιστικές μονάδες.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται εν μέσω αύξησης της βίας κατά τους τελευταίους μήνες, με τουλάχιστον 19 παλαιστίνιους και τέσσερις ισραηλινούς να έχουν σκοτωθεί από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στα τελευταία φονικά επεισόδια, ένας ελεύθερος σκοπευτής στη Γάζα πυροβόλησε και σκότωσε έναν ισραηλινό πολίτη την Τρίτη, με το Ισραήλ να απαντά με αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χαμάς στη Γάζα, όπου σε μία από αυτές σκοτώθηκε ένα τρίχρονο κοριτσάκι.