Η αντιπολίτευση της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να ασκήσει την εξουσία μέσω ενός μυστικοπαθούς «βαθέος κράτους» μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ των 10 νέων στενών συνεργατών του που διόρισε αργά χθες ο Ερντογάν είναι ο Εφκάν Αλά, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας.
Ο Άλα αντικατέστησε τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, έναν από τους τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν μετά τη σύλληψη του γιου του στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.

«Αυτός (σ.σ. ο πρωθυπουργός Ερντογάν) προσπαθεί να φτιάξει μια κυβέρνηση που δεν του φέρνει καμιά αντίρρηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Εφκάν Αλά έχει ρόλο-κλειδί» να διαδραματίσει, δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν «έχει ένα βαθύ κράτος, το κόμμα (του, το) AK έχει ένα βαθύ κράτος, και ο Εφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέος κράτους», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου, χρησιμοποιώντας έναν όρο ο οποίος στην Τουρκία έχει συνδεθεί με ένα σκιώδη, παρακρατικό μηχανισμό που αψηφά το δημοκρατικό σύστημα ελέγχου.

Το σκάνδαλο αποδίδεται από τους περισσότερους αναλυτές στην σύγκρουση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν ισλαμιστή ιεροκήρυκα επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, στο οποίο ορκίζονται πίστη τουλάχιστον ένα εκατ. Τούρκοι, ανάμεσά τους ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Ο ένας από τους τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν χθες, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, το έκανε κατά τρόπο που έδειξε την διαφωνία του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο μάλιστα κάλεσε να παραιτηθεί κι εκείνος.