Οι αρχές της Ρωσίας εξέδωσαν θεωρήσεις διαβατηρίου με τις οποίες επιτρέπεται σε πάνω από 20 ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού τέθηκαν στο αρχείο οι εις βάρος τους κατηγορίες για μια διαδήλωση στην οποία είχαν προβεί στην Αρκτική, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ορισμένοι από τους 28 ακτιβιστές οι οποίοι είχαν συλληφθεί μαζί με δύο δημοσιογράφους τον Σεπτέμβριο δεν χρειάζονταν βίζα και μπόρεσαν να αναχωρήσουν από τη Ρωσία αμέσως, αφού οι κατηγορίες εναντίον τους για «χουλιγκανισμό» αποσύρθηκαν χθες.

Το πλήρωμα και οι επιβαίνοντες στο πλοίο Arctic Sunrise της Γκρίνπις είχαν τεθεί υπό κράτηση από ρωσικές ειδικές δυνάμεις, αφού αποπειράθηκαν να σκαρφαλώσουν σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική.

Οι 30 άνδρες και γυναίκες αποφυλακίστηκαν υπό όρους μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης τον περασμένο μήνα, αλλά οι 26 ξένοι ανάμεσά τους ήταν αναγκασμένοι να παραμείνουν στην Αγία Πετρούπολη, καθώς η έρευνα σε βάρος τους συνεχιζόταν.

Η απελευθέρωσή των κρατουμένων ακτιβιστών ακολούθησε την έγκριση του νόμου περί αμνηστίας τον περασμένο μήνα από τη ρωσική βουλή, μετά την οποία επίσης αφέθηκαν ελεύθερες δύο γυναίκες, μέλη του συγκροτήματος της πανκ μουσικής Pussy Riot, που εξέτιαν ποινές φυλάκισης για μια «πανκ προσευχή» εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε εκκλησία της Μόσχας.