Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που σαρώνουν σχεδόν όλο το Δεκέμβριο τη νοτιοανατολική Βραζιλία, ενώ άλλοι 60.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις πολιτείες του Εσπιρίτο Σάντο και Μίνας Γκεράις.

Στην πολιτεία Εσπιρίτο Σάντο, κοντά σε αυτή του Ρίο ντε Τζανέιρο, καταγράφηκαν 27 θάνατοι από τις βροχές, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που θεωρούνται οι χειρότερες εδώ και 90 χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία μόνο ημέρα την Πέμπτη. «Θα πρέπει να ανακατασκευάσουμε τις υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης, Ρενάτο Κασαγκράντε, καθώς σε μεγάλες εκτάσεις και πλημμυρισμένες περιοχές πολλοί δρόμοι και γέφυρες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στην Μίνας Γκεράις, όπου οι δυνατές βροχές ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 4.150 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τουλάχιστον 79 δήμοι της ευρύτερης επαρχίας έχουν επηρεαστεί από τις κακές καιρικές συνθήκες και σε 26 από αυτούς έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ επισκέφθηκε τη Δευτέρα παραμονή των Χριστουγέννων τις πληγείσες περιοχές της Εσπιρίτο Σάντος όπου και παρατηρούνται τα σοβαρότερα προβλήματα και υποσχέθηκε κυβερνητική βοήθεια προς τις πληγείσες οικογένειες.

Τον Ιανουάριο του 2011, λίγες ημέρες μετά την άνοδο της Ρουσεφ στην εξουσία, πάνω από 900 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ορεινή περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.