Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να παίρνουν τη σκυτάλη των παραιτήσεων μετά τους υπουργούς του Ερντογάν, ενώ την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο κομμάτι της Δικαιοσύνης είναι εξίσου ραγδαίες.

Στη μία το μεσημέρι ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρώην υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ενώ προηγήθηκαν σήμερα οι παραιτήσεις πρώτα του βουλευτή Ερντάλ Καλκάν και στη συνέχεια του βουλευτή Χαλούκ Όζνταλγκα.

Χτες το βράδυ το κυβερνών κόμμα είχε ανακοινώσει ότι οι παραπάνω τρεις βουλευτές παραπέμπονται στο πειθαρχικό με αίτημα τη διαγραφή τους.

Ο τελευταίος σε μήνυμά στο Τwitter ανέφερε: «δεν θα παραμείνω εκεί που είμαι ανεπιθύμητος επειδή αντιτίθεμαι στη διαφθορά».

«Δικαστική» ήττα Ερντογάν

Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ρύθμισης στην οποία προχώρησε πριν από μερικές μέρες η τουρκική κυβέρνηση στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας επέβαλε με απόφασή του το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός το οποίο δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση διαφθοράς.

Με τη ρύθμιση είχε επιβληθεί στους αστυνομικούς οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα δικαστικής αστυνομίας να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην ασφάλεια. Στην προηγούμενή του μορφή ο κανονισμός ανέφερε ότι οι εν λόγω αστυνομικοί, σε περιπτώσεις μυστικών εισαγγελικών ερευνών, τελούν αποκλειστικά υπό τις εντολές του εισαγγελέα ο οποίος διενεργεί την έρευνα. Το Συμβούλιο επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα με το επιχείρημα ότι «μπορεί να ανακύψει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Η απόφαση του Συμβουλίου σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόζεται στο εξής η νέα ρύθμιση, μέχρι το ίδιο το Συμβούλιο να λάβει την τελική του απόφαση.

Στο Συμβούλιο είχε προσφύγει η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας με το επιχείρημα ότι ο νέος κανονισμός είναι αντίθετος προς το Σύνταγμα και το νόμο περί ποινικής δικονομίας.

Η άρνηση των αστυνομικών να προχωρήσουν σε προσαγωγές όπως τις είχε ζητήσει ο εισαγγελέας στις 25 Δεκεμβρίου, είχε στηριχθεί στο νέο αυτό κανονισμό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τούρκος εισαγγελέας κατήγγειλε ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις.

«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ακάς ανέφερε στην δήλωσή του που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ ότι είχε δώσει εντολή να συλληφθούν κι άλλα πρόσωπα χθες, αλλά η αστυνομία δεν συμμορφώθηκε προς τις εντολές του.