Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εντοπίσει τα ίχνη των φοροφυγάδων, προτίθεται να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο ακόμα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το...Facebook.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της φορολογικής διεύθυνσης του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών Μάρκο Ντι Κάπουα "αφήνοντας στην άκρη την μυθική, σχεδόν, εικόνα του μεγάλου αδελφού, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αξιολογήσουμε την χρηματική ισχύ του καθ' ενός. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, κάθε μέσο που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, από την εγγραφή σε πολυτελείς ομίλους, μέχρι και το Facebook".

Ο Ντι Κάπουα πρόσθεσε δε ότι "εκείνο που πρέπει να εξακριβωθεί, είναι με ποιο τρόπο οι πολίτες ξοδεύουν τα λεφτά τους. Όχι για να καταλάβουμε, απλώς και μόνο, πόσα λεφτά έχουν στην τσέπη τους, αλλά αν δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα".

Παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να ανοίξει διάλογο με τους φορολογούμενους, πάντα μέσω του Διαδικτύου, "με στόχο την παροχή όλο και πληρέστερων πληροφοριών και υπηρεσιών στους πολίτες".

Σύμφωνα με σχολιαστές, ως πηγή άντλησης πληροφοριών και δεδομένων στο εξής θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στις προσωπικές σελίδες του Facebook, όπως είναι διάφορες φωτογραφίες, σχετικά σχόλια των φίλων και των ίδιων των "ιδιοκτητών" της σελίδας.

Επίσης πολύτιμες θεωρούνται οι πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική κατάσταση του χρήστη, αλλά και οι προτιμήσεις που αφορούν τις διακοπές, τον ελεύθερο χρόνο γενικότερα και η σύνδεση όλων αυτών των στοιχείων με τις απολαβές του καθ' ενός.