Επισημοποιεί, όπως φαίνεται, η Ουάσιγκτον τις ψυχρές σχέσεις της με την Άγκυρα κάτι βέβαια που ήταν γνωστό στους διπλωματικούς κύκλους εδώ και καιρό.

Η εφημερίδα New York Times αναφέρουν χαρακτηριστικά πως οι σχέσεις αυτές έχουν πάρει την κατιούσα. Μάταια προσπαθεί η Άγκυρα να διαψεύσει την εξέλιξη αυτή. Δεν πείθει...

Συγκεκριμένα η αμερικανική εφημερίδα στο σχετικό της δημοσίευμα αναφέρει ότι «η αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ήρθε στο φως με την ανάκριση που ξεκίνησε για τη δολιοφθορά».

Λόγω της ψυχρότητας που έχει επέλθει, όπως επισημαίνεται, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, την περασμένη εβδομάδα ζήτησε ραντεβού για συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, αλλά το ραντεβού ακυρώθηκε από τον Πρέσβη των ΗΠΑ Francis J.Ricciardone.

Αυτή η ενέργεια θεωρείται πολύ σοβαρή σύμφωνα με αναλυτές και θα μπορούσε ακόμα να χαρακτηριστεί και ως «διπλωματικό επεισόδιο». Και αυτό γιατί ο αμερικανός πρέσβης δεν του αντιπρότεινε κάποια άλλη στιγμή να προσδιοριστεί η συνάντησή τους.

Η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη της στην Άγκυρα και όπως φαίνεται έκλεισε και την «πόρτα» για κάθε περαιτέρω συνεννόηση και αποδοχής μιας τουρκικής αναδίπλωσης.

Οι ΗΠΑ επικαλούνται το πάγωμα των σχέσεών τους ότι είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων δηλώσεων του Ερντογάν που κατηγόρησε τον αμερικανό πρέσβη Francis J.Ricciardone για ανάμειξη σε εσωτερικά θέματα και δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι επέρχεται η πτώση της «Αυτοκρατορίας».

Βέβαια ο Ερντογάν έχει παύσει να αποτελεί σύμμαχο της Ουάσιγκτον εδώ και καιρό, όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση του newpost.gr, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τούρκος πρωθυπουργός εν αγνοία των ΗΠΑ είχε κλείσει συμφωνίες με το Βόρειο Ιράκ προκειμένου να τους παίρνει τα πετρέλαια.

Επίσης δεν σεβάστηκε το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να εξάγει και εγχώρια οπλικά συστήματα πλήττοντας καίρια τα αμερικανικά συμφέροντα στο διεθνές εμπόριο όπλων που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας των ΗΠΑ.

Και η προκλητική, για την Ουάσιγκτον συμπεριφορά του Ερντογάν, συνεχίστηκε με το να διαφημίζει ότι θα προτιμήσει να αγοράσει κινέζικα πυραυλικά συστήματα και όχι αμερικανικά.

Ωστόσο αρμόδιοι του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση ότι αρνήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης να συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας ότι «Δεν υπήρχε κάποια σχεδιασμένη συνάντηση και δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συνάντησης από τον αμερικανό Πρέσβη».

Γ.Κοκ.