Πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ η Ισπανία ενώ θα προχωρήσει και σε απαγορεύσεις και σε ορισμένους δημόσιους, ανοιχτούς χώρους.

Σήμερα, το κάπνισμα απαγορεύεται στους χώρους εργασίας και αφήνει το ελεύθερο σε ιδιοκτήτες των περισσότερων μπαρ να επιλέξουν εάν θα επιτρέπουν ή όχι το κάπνισμα (οι οποίοι στην πλειονότητά τους λένε «ναι» στο τσιγάρο). Στα εστιατόρια τυπικά επιτρέπεται μόνο σε διαμορφωμένους χώρους, αλλά στην πράξη αυτό δεν τηρείται κατά γράμμα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η απαγόρευση θα είναι πλήρης. Ο νόμος θα εντάξει στην Ισπανία, μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες «φιλικές» στο τσιγάρο, στις χώρες με τις συγκριτικά αυστηρότερες νομοθεσίες (σε αρκετές χώρες της ΕΕ προβλέπονται ξεχωριστοί χώροι καπνιστών).

Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση και σε ανοιχτούς χώρους, όπως οι παιδικές χαρές και οι χώροι έξω από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Τα ξενοδοχεία θα μπορούν επίσης να καθιερώσουν το 30% των δωματίων σαν δωμάτια καπνιστών.

Ωστόσο, οι καταστηματάρχες και οι εστιάτορες διαμαρτύρονται ότι οι απαγορεύσεις θα προκαλέσουν την απώλεια πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας και πτώση των εισοδημάτων.

Ο σχετικός νόμος εισάγεται την Τετάρτη σε κοινοβουλευτική επιτροπή πριν αποσταλεί στη Γερουσία και μετά στη Κάτω Βουλή. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Ιανοαυρίου του 2011.