Την ίδια ώρα ένας ισλαμιστής στην Υεμένη, ο οποίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζει την Αλ Κάιντα, διέψευσε την Παρασκευή τους ισχυρισμούς αυτούς και δήλωσε ότι προτίθεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας του.

Στις 18 Δεκεμβρίου, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εντάσσει τον Άμπντελ Ουάχαμπ Μοχάμεντ Αμπντεραχμάν αλ Χουμαϊκάνι και τον Αμπντεραχμάν Μπεν Ουμάιρ αλ Νουαΐμι, τον ιδρυτή μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης του Κατάρ, στον κατάλογο με τα πρόσωπα που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο Χουμαϊκάνι, γενικός γραμματέας του ριζοσπαστικού κόμματος Αλ Ράσαντ κατηγορείται ότι υποστηρίζει, υπό την κάλυψη φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, την Αλ Κάιντα στην αραβική Χερσόνησο (AQPA), οργάνωση που εδρεύει στην Υεμένη.

«Αρνούμαι τις κατηγορίες αυτές και είμαι έτοιμος να παρουσιαστώ ενώπιον της δικαιοσύνης της Υεμένης για να τις αντικρούσω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν έχω φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Είμαι ένας πολιτικός ακτιβιστής που δρα βάσει του νόμου της Υεμένης», πρόσθεσε και κατήγγειλε «τις πλαστές κατηγορίες και τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών» εναντίον του.

Το κόμμα αλ Ράσαντ, το οποίο διαφοροποιείται από το κύριο ισλαμιστικό κόμμα της Υεμένης Αλ Ισλάχ, αναγνωρίστηκε επισήμως τον Ιούνιο του 2012 στην Υεμένη και ζητεί την υιοθέτηση νομοθεσίας που να στηρίζεται στην σαρία.

Ο Νουαΐμι «ένας χρηματιστής τρομοκράτης που έχει βάση το Κατάρ» κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί την Αλ Κάιντα «στη Συρία, στο Ιράκ, στη Σομαλία και στην Υεμένη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Νουαΐμι διέψευσε και αυτός την Δευτέρα τις κατηγορίες αυτές και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει κατά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ενώπιον της δικαιοσύνης της Ελβετίας, όπου εδρεύει η οργάνωσή του Αλ Καράμα.

Στον ιστότοπο της Αλ Καράμα αναφέρεται ότι η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 2004 για να βοηθάει τους ανθρώπους στον αραβικό κόσμο που εκτίθενται σε έναν αυξημένο κίνδυνο εξωδικαστικών εκτελέσεων, εξαφανίσεων, βασανιστηρίων ή αυθαίρετης κράτησης.