Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς είχε σήμερα στη Ραμάλα ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, ερωτηθείς αν μπορούν να αναπτύσσονται και να ενισχύονται παράλληλα οι σχέσεις της Κύπρου τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Καλωσορίζουμε, είπε, όταν κάποιος έχει σχέση και με τις δύο πλευρές, κάτι, όπως πρόσθεσε, που βοηθά στην επίλυση προβλημάτων.

Ο κ. Αμπάς εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τη φιλοξενία Παλαιστινίων του Ιράκ στην Κύπρο και τόνισε ότι και οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σέβονται τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι είναι σταθερή η θέση της Κύπρου και η στήριξή της στον αγώνα των Παλαιστινίων για λύση με βάση το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα και τον «οδικό χάρτη».

Δεν αποδεχόμαστε, είπε, τον εποικισμό και την ύπαρξη διαχωριστικού τείχους ή άλλες ενέργειες που εμποδίζουν την ανεξαρτησία των Παλαιστινίων. Ανακοίνωσε παράλληλα τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων για ανέγερση κλινικής σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Γιάσερ Αράφατ.

Εξάλλου, πέντε συμφωνίες υπογράφηκαν σήμερα μετά τη συνάντηση των κυρίων Χριστόφια και Αμπάς. Οι τέσσερις πρώτες συμφωνίες υπογράφηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Riyad al Malki.

Παράλληλα υπογράφηκε από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Κύπρο Κουρτελλάρη συμφωνία για συνεργασία με το πρακτορείο ειδήσεων της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Riyad Al Hassan.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Γεωργικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, ένα Πρόγραμμα Συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού για τα έτη 2011-2013, ένα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής για συνεργασία στην ίδρυση Γενετικής Μονάδας στην Παλαιστίνη, καθώς και ένα Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στους τομείς της Αρχαιολογίας, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Μουσείων.