Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες περιπτώσεις στοχευμένης βίας και εκφοβισμού εναντίον ακτιβιστών και δημοσιογράφων» που συμμετέχουν ή καλύπτουν δημοσιογραφικά τις φιλοευρωπαϊκές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ουκρανία.

«Ο ξυλοδαρμός της δημοσιογράφου Τετιάνα Τσορνόβιλ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός», δήλωσε η Τζένιφερ Ψάκι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Καλούμε την ουκρανική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνσυμπεριλαμβανομένων και των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης» ανέφερε η Ψάκι.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να στείλει ένα σαφές μήνυμα που να υποδεικνύει ότι η βία εναντίον όσων επικρίνουν την κυβέρνηση και όσων εργάζονται για τη δημιουργία της σύγχρονης δημοκρατικής και ευημερούσας Ουκρανίας, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα που δημοσιεύει πολύ επικριτικά άρθρα για τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ξυλοκοπήθηκε άγρια τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από δύο άγνωστους άνδρες που την ανάγκασαν να σταματήσει ενώ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό της στα προάστια του Κιέβου. Η ενέργεια κατά της Τσορνόβιλ έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Ουκρανία και η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέο μαζικό συλλαλητήριο την Κυριακή στο κέντρο του Κιέβου, για να εκφράσει την υποστήριξή της προς τη νεαρή γυναίκα.

Το Κίεβο για περισσότερο από ένα μήνα είναι θέατρο μεγάλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εξ αιτίας της μεταστροφής του και της μη προσέγγισης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της Ρωσίας.