Η κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κιρ του Νοτίου Σουδάν δεσμεύτηκε σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσαν σήμερα οι γειτονικές του χώρες, καλώντας τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ να δεσμευτεί και αυτός για το ίδιο.

Οι περιφερειακοί επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής του ανατολικοαφρικανικού οργανισμού Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, κάλεσαν εξάλλου τις εμπόλεμες πλευρές να συναντηθούν για συνομιλίες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.

Η IGAD «χαιρετίζει την δέσμευση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν για μια άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και ζητεί από τον Ρικ Μάκαρ και τις άλλες πλευρές να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατά την 23η έκτακτη σύνοδο της IGAD.

Ο Κιρ δεν μετέβη στο Ναϊρόμπι για να μετάσχει στη σύνοδο αυτή των αφρικανών ηγετών που προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό της σύγκρουσης η οποία άρχισε πριν από δύο εβδομάδες στο Νότιο Σουδάν και έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με Κενυάτη αξιωματούχο.

«Ο Κιρ δεν έρχεται επειδή (ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ) Ντεσαλέγκ και ο (Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου) Κενυάτα τον συνάντησαν χθες στην Τζούμπα. Ό,τι χρειαζόταν να συζητηθεί, το συζήτησαν», εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός της Κένυας.

Κατά την σύνοδο αυτή κορυφής της IGAD στο Ναϊρόμπι, οι ηγέτες των γειτονικών χωρών του Νοτίου Σουδάν εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στον Κιρ, σημειώνοντας ότι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής του ιδίου και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του.

«Ας γίνει γνωστό ότι εμείς στην IGAD δεν θα αποδεχθούμε την αντισυνταγματική ανατροπή μιας δημοκρατικώς εκλεγμένης κυβέρνησης στο Νότιο Σουδάν», σημείωσε ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη σύνοδο.

Μια στρατιωτική λύση δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας στο Νότιο Σουδάν, πρόσθεσε εξάλλου ο Κενυάτα και κάλεσε τον Κιρ και τον Μάκαρ να αδράξουν την ευκαιρία και να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η τωρινή κρίση, αν δεν περιοριστεί, θα προκαλέσει τον εσωτερικό εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και προσφύγων και θα φέρει πολύ μεγάλη οπισθοχώρηση στην περιοχή», προειδοποίησε εξάλλου ο Κενυάτης πρόεδρος.