Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από την ισπανική πρεσβεία στο Παρίσι για να συμπαρασταθούν στις Ισπανίδες και να κάνουν έκκληση γα μια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά του νομοσχεδίου που ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις στην Ισπανία.

"Ναι στο δικαίωμα στην άμβλωση για τις γυναίκες της Ισπανίας", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, στα γαλλικά και τα ισπανικά. Την κινητοποίηση είχαν οργανώσει η ομάδα "Δικαιώματα των Γυναικών", η Εθνική Ένωση Κέντρων Αντισύλληψης και Διακοπής της Εγκυμοσύνης (Ancic), το Κόμμα της Αριστεράς και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα.

"Καλούμε τους κυβερνώντες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κινητοποιηθούν και να ασκήσουν πιέσεις ώστε να μην περάσει αυτός ο νόμος στην Ισπανία", δήλωσε η συμπρόεδρος της Ancic, Μαρτίν Ατσιέλ, εκφράζοντας την ελπίδα "να υποχωρήσει η ισπανική κυβέρνηση" στο θέμα αυτό.

Η Ατσιέλ υποστήριξε ότι ο νέος νόμος μπορεί να οδηγήσει τις εύπορες Ισπανίδες να ταξιδεύουν στη Γαλλία για να κάνουν άμβλωση ενώ οι φτωχότερες "θα υποστούν τα επακόλουθα των παράνομων εκτρώσεων", μια κατάσταση που, όπως είπε, είναι "παράλογη για μια πολιτισμένη χώρα".

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει ότι η άμβλωση θα επιτρέπεται μόνο σε δύο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η σωματική ή η ψυχική υγεία της γυναίκας και όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας.