Για συμβόλαιο θανάτου με στόχο την ίδια έκανε λόγο η ουκρανή δημοσιογράφος Τετιάνα Τσόρνοβιλ, η οποία ξυλοκοπήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων, μετά από τις έρευνές της για τις κατοικίες του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και άλλων υψηλά ιστάμενων δημοσίων λειτουργών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο δίκτυο της αντιπολίτευσης Kanal 5, η Τσόρνοβιλ, που έχει υποστεί κάταγμα στη μύτη και δε μπορεί να ανοίξει ακόμη το πρησμένο και μελανιασμένο ένα της μάτι, υπογράμμισε ότι η επίθεση «σε καμία περίπτωση δεν διαπράχθηκε τυχαία».

Περιέγραψε ότι τη νύχτα της επίθεσης την ακολουθούσε «ένα μαύρο πολυτελές τζιπ» ενώ εκείνη είχε περάσει την ημέρα της φωτογραφίζοντας τα ακίνητα του υπουργού εσωτερικών, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πτσόνκα.

«Επέστρεφα στο χωριό μου (στα προάστια του Κιέβου). Όταν αντιλήφθηκα το όχημα που με ακολουθούσε αποφάσισε να πάω στο Κίεβο στην (πλατεία) Μαϊντάν», την πλατεία της Ανεξαρτησίας, εστία των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης περισσότερο από ένα μήνα, εξήγησε η Τσορνόβιλ.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, το όχημα που την καταδίωκε άρχισε να χτυπάει το δικό της αυτοκίνητο από όλες τις πλευρές για να την αναγκάσει να σταματήσει, εξήγησε η ίδια.

«Όταν σε καταδιώκει με αυτόν τον τρόπο ένα πολυτελές αυτοκίνητο, καταλαβαίνεις ότι έχει εκδοθεί συμβόλαιο θανάτου για εσένα» υπογράμμισε.

Οι επιβάτες του τζιπ «έσπασαν το τζάμι ενός παραθύρου από το όχημά μου. Επιχείρησα να διαφύγω, όμως με πρόλαβαν και με χτύπησαν στο κεφάλι» συνέχισε την περιγραφή.

«Με χτύπησαν πολλές φορές στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Ήμουν σίγουρή ότι ήθελαν να με σκοτώσουν» είπε.

Η δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει πολλές έρευνες με θέμα την κατοικία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, «η οποία έχει παρανόμως ιδιωτικοποιηθεί», αποκάλυψε επίσης σε αυτή τη συνέντευξη ότι πρόσφατα ανακάλυψε μια νέα κατοικία του προέδρου.

Η επίθεση εναντίον της Τσόρνοβιλ, η οποία βρισκόταν παράλληλα στην πρώτη γραμμή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης και υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας της, προκάλεσε κατακραυγή στην Ουκρανία και το εξωτερικό.

Η αντιπολίτευση καλεί σε νέα διαδήλωση την Κυριακή και οργανώνει πορεία διαμαρτυρίας προς την κατοικία του προέδρου που βρίσκεται περίπου 15χλμ. από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα η αστυνομία στην Ουκρανία κατηγόρησε τους 5 υπόπτους που κρατούνται για τον άγριο ξυλοδαρμό της δημοσιογράφου για δεσμούς με κόμματα της αντιπολίτευσης – γεγονός το οποίο η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως προσπάθεια απόκρουσης των υποψιών για ανάμειξη της κυβέρνησης στην επίθεση.