Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο Τύπου του προέδρου.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει μια ισχυρή ειρηνευτική αποστολή στη χώρα, προκειμένου να σταματήσουν οι σφαγές μεταξύ μουσουλμανικών και χριστιανικών πολιτοφυλακών, ωστόσο οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στη χώρα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«(Ο πρόεδρος) ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν ένα πιο σημαντικό ρόλο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια αυτού του μεταβατικού σταδίου», αναφέρει ο γραφείο του Ολάντ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Σύμφωνα με τους όρους ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ, το οποίο εγκρίθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, η Γαλλία ελπίζει ότι σε έξι μήνες θα είναι σε θέση να παραδώσει την ευθύνη για την ασφάλεια στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, MISCA. Η επιχείρηση αυτή αναμένεται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να αναπτύξει 6.000 στρατεύματα, ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που ο Μπαν ήδη προετοιμάζει, αναφέρει το Ρόιτερς.

Δεκάδες διαδηλωτές βγήκαν την περασμένη Κυριακή στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπαγκουί, διαμαρτυρόμενοι για τον αφοπλισμό από τις γαλλικές δυνάμεις μουσουλμάνων ανταρτών Σελέκα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο μουσουλμάνους πολίτες από τις επιθέσεις εκδίκησης χριστιανικών ομάδων. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι τόνισε στον Μπαν πως τα γαλλικά στρατεύματα βρίσκονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις.

Την Πέμπτη, ο Μπαν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του, ενώ είχε δηλώσει συγκλονισμένος από τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας που διαδραματίζονται στους δρόμους τις πρωτεύουσας Μπαγκουί.