Οι θανατηφόρες τοξίνες που επρόκειτο να μεταφερθούν από τη Συρία έως τις 31 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας απαλλαγής από το χημικό οπλοστάσιο της χώρας, δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στο λιμάνι όπου θα φορτωθούν σε πλοία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις Ρώσου αξιωματούχου.

Φαίνεται πολύ πιθανό να χαθεί η προθεσμία αφού η μεταφορά των τοξινών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χημικών όπλων, αποτελεί ακόμα σοβαρό θέμα διότι η διαδρομή προς το λιμάνι της Λατάκειας παραμένει επικίνδυνο, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Μιχαήλ Ουλιάνοφ.

«Η απομάκρυνση των τοξινών δεν έχει ακόμα αρχίσει», δήλωσε σε μια σχετική με το θέμα διεθνή συνάντηση.

Η Συρία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα χημικά της όπλα, έχοντας ως διορία τον ερχόμενο Ιούνιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας που πρότεινε η Ρωσία μετά την επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου, για την οποία τα κράτη της Δύσης θεώρησαν υπεύθυνη την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Δαμασκός έχει συμφωνήσει για τη μεταφορά των «πιο επικίνδυνων» χημικών ουσιών στο βόρειο λιμάνι της Λατάκειας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταστραφούν με ασφάλεια στο εξωτερικό, μακριά από την εμπόλεμη ζώνη. Ωστόσο, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων, ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι πιθανώς η διορία αυτή θα χαθεί.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, η Ρωσία, η οποία έχει προσφέρει σημαντική υποστήριξη στην κυβέρνηση Άσαντ, μετέφερε αεροπορικώς την περασμένη εβδομάδα 75 τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά για τη μεταφορά των χημικών στη Λατάκεια.

Κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας κατέλαβαν τον έλεγχο μιας βασικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τη Δαμασκό με το λιμάνι, ωστόσο ο Ουλιάνοφ επιμένει ότι η διαδρομή θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη. «Θα πρέπει να διασχίσουν πολλούς επικίνδυνους δρόμους και υπάρχουν πολλά επικίνδυνα τμήματα κατά τη διαδρομή», αναφέρει το RIA επικαλούμενο δηλώσεις του Ουλιάνοφ, επικεφαλής του Τμήματος Αφοπλισμού του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι παρά το γεγονός πως βρίσκονται σε συριακά ύδατα, ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύσουν τα δανέζικα και νορβηγικά πλοία τα οποία πρόκειται να μεταφέρουν τις θανατηφόρες τοξίνες προκειμένου να καταστραφούν.