Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σήμερα δυτικά της Βαγδάτης έναν σουνίτη βουλευτή, γνωστό για την υποστήριξή του στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ύστερα από μια αιματηρή σύγκρουση κατά την οποία σκοτώθηκαν ο αδελφός του και πέντε φρουροί του, ανακοίνωσαν η αστυνομία και ένας γιατρός.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση στην κατοικία του βουλευτή Αχμεντ αλ-Αλουάνι στο κέντρο του Ραμάντι, για να τον συλλάβουν σήμερα το πρωί, προκαλώντας μια μάχη με τους φρουρούς του με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες. Πέντε από τους φρουρούς του Αλουάνι και ο αδελφός του σκοτώθηκαν, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν και υπάρχουν δέκα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που επίσης τραυματίστηκαν", δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

Γιατρός στο νοσοκομείο του Ραμάντι, πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, επιβεβαίωσε τον απολογισμό της σύγκρουσης αυτής.

Τα αίτια της σύλληψης του βουλευτή δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Ωστόσο ο πολιτικός αυτός είναι γνωστός για την υποστήριξή του στους σουνίτες διαδηλωτές που κατασκηνώνουν πάνω στον αυτοκινητόδρομο, κοντά στο Ραμάντι, για να καταγγείλουν την κυβέρνηση του σιίτη Νούρι αλ Μάλικι.

Αυτό το κίνημα διαμαρτίας εκδηλώθηκε πέρυσι, μετά τη σύλληψη ως ύποπτων για τρομοκρατία φρουρών του Ράφα αλ-Ισάουι, ενός σημαίνοντος σουνίτη πολιτικού, τότε υπουργού Οικονομίας.

Οι συλλήψεις αυτές θεωρούνται ένα πρόσθετο δείγμα καταχρήσεων από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε βάρος της σουνιτικής μειονότητας.

Στις 22 Δεκεμβρίου ο Μάλικι δήλωσε στην τηλεόραση ότι ο χώρος όπου κατασκηνώνουν οι διαδηλωτές κοντά στο Ραμάντι έγινε ορμητήριο της αλ Κάιντα και κάλεσε "όσους βρίσκονται στο σημείο αυτό να το εγκαταλείψουν σύντομα και να αφήσουν εκεί μόνη της την αλ Κάιντα".

Πιθανή επιχείρηση των δυνάμεων της τάξης στο σημείο αυτό θα προκαλούμε περαιτέρω δυσαρέσκεια στους σουνίτες και θα ενίσχυε το αλυσιδωτό κύμα βίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6.700 ανθρώπων από τις αρχές του έτους.

TAGS