Το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας υιοθέτησε επίσημα σήμερα απόφαση που καθιστά χαλαρότερη την πολιτική ελέγχου των γεννήσεων μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η μόνιμη επιτροπή υιοθέτησε απόφαση που επιτρέπει σε ζευγάρια των οποίων το ένα μέλος είναι μοναχοπαίδι να αποκτούν δύο παιδιά.

Η απόφαση αυτή δείχνει σαφή χαλάρωση της πολιτικής του οικογενειακού προγραμματισμού, γνωστή ως πολιτική του ενός παιδιού, που υιοθετήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες για να σταματήσει τη δημογραφική ανάπτυξη στην πλέον πολυπληθή χώρα του κόσμου.

Σήμερα η κινεζική νομοθεσία απαγορεύει στα ζευγάρια να αποκτούν περισσότερα από ένα παιδί. Ωστόσο υπήρξαν εξαιρέσεις έως σήμερα για τα ζευγάρια των οποίων και τα δύο μέλη είναι μοναχοπαίδια, για τις μειονότητες ή τα ζευγάρια στις αγροτικές περιοχές των οποίων το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι.

Οι αρχές των επαρχιών "θα πρέπει να τροποποιήσουν τους κανονισμούς για τον έλεγχο των γεννήσεων ή να λάβει ειδικές αποφάσεις σύμφωνα με την αξιολόγηση της τοπικής δημογραφικής κατάστασης και σε εφαρμογή του νέου νόμου".

Η τροποποίηση αυτή των κανονισμών οικογενειακού προγραμματισμού έχει στόχο να αναχαιτίσει τη γήρανση του κινεζικού πληθυσμού, καθώς το ποσοστό των γεννήσεων στη χώρα --1,5 παιδί ανά γυναίκα-- είναι αρκετά κάτω από το όριο που εγγυάται την ανανέωση των γενεών.

 

TAGS