Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει ο εφιάλτης της πυρηνικής απειλής και πολλές χώρες κάνουν τεστ αντοχής στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις,μετά από τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία και προκάλεσαν εκρήξεις και διαρροή ραδιενέργειας στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

 Οι πρώτες χώρες που εκδήλωσαν ανησυχία ήταν οι ΗΠΑ, όπου το θέμα πυρηνικής ασφάλειας τέθηκε στην Γερουσία και στην Γερμανία, όπου πραγματοποιούνται αντίστοιχοι έλεγχοι μετά από δηλώσεις της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι κλείνουν άμεσα και για τρεις μήνες και οι επτά πυρηνικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία πριν από το 1980.

Όμως και η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πυρηνικό εφιάλτη, καθώς Ρώσος ειδικός δήλωσε σήμερα ότι έξι πυρηνικές μονάδες είναι δυνητικά επικίνδυνες.

"Οι πυρηνικές μονάδες του Μπαλάκοβο και του Ροστόφ βρίσκονται και οι δύο σε ενεργές σεισμικές ζώνες και είναι δυνητικά επικίνδυνες", δήλωσε ο ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Κουζνέτσοφ, μέλος του δημόσιου Συμβουλίου, στη ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom).

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει πυρηνικές μονάδες σε σεισμογενείς ζώνες και δεν έχει την πρόθεση να οικοδομήσει σε περιοχές που παρουσιάζουν τέτοιους κινδύνους.

Όμως ο Κουζνέτσοφ, ο οποίος είναι πρώην επιθεωρητής των ρωσικών πυρηνικών μονάδων πρόσθεσε ότι "οι μονάδες της Κόλα και της Νοβοβορονέζ δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας".

Ο ειδικός κατήγγειλε εξάλλου "την φρενήρη παράταση της διορίας εκμετάλλευσης των παλαιών αντιδραστήρων", αναφέροντας την περίπτωση της μονάδας Λένινγκράντσκαγια , όπου η διορία παρατάθηκε έως το 2025.

Οι μισοί από τους 32 αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Ρωσία είναι πρώτης γενιάς, και ένδεκα είναι τύπου RBMK, που χρησιμοποιείται και στη μονάδα του Τσερνομπίλ", είπε ο Κουζνέτσοφ.

Σημειώνεται ότι ο εμπειρογνώμονας αυτός είναι ένας πρώην "εκκαθαριστής" των συνεπειών της πυρηνικής καταστροφής του 1986 στην ουκρανική μονάδα, που θεωρείται το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

Ο κ. Κουζνέτσοφ κατήγγειλε "την απουσία στη Ρωσία ικανών ειδικών που είναι σε θέση να επιτηρήσουν την τεχνική κατάσταση των πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ο Πούτιν κάλεσε σήμερα τα αρμόδια υπουργεία να κάνουν μια μελέτη σχετικά με τον πυρηνικό τομέα στη Ρωσία για να "αναλύσουν την τρέχουσα κατάσταση των πυρηνικών σταθμών και τις προοπτικές για το μέλλον" μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία ο οποίος προκάλεσε πολλές εκρήξεις σε μια πυρηνική μονάδα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει σήμερα δέκα πυρηνικές μονάδες όπου λειτουργούν 32 αντιδραστήρες με δυναμικότητα 24.242 μεγαβάτ, οι οποίοι παρήγαγαν 169,4 δισεκατομμύρια κιλοβάτ, το 2010.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διενεργήσει "τεστ αντοχής" στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της για να ελεγχθεί εάν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας , μετά από τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, ανακοινώθηκε σήμερα από τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας μετά την ειδική σύνοδο των υπουργών Ενέργειας ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε ότι "υπήρξε γενική συμφωνία" στην πρόταση της Αυστρίας για τη διενέργεια μιας σειράς "τεστ αντοχής" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα γειτονικά της κράτη.

"Κανείς δεν είχε αντίθετη γνώμη όσον αφορά τα τεστ αντοχής" ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια.

Μία από τις κυριότερες οικολογικές οργανώσεις στην Ισπανία, ζήτησε να κλείσει ο αρχαιότερος πυρηνικός σταθμός της χώρας στη Γαρόνια, ο οποίος θεωρείται «δίδυμος» του αντίστοιχου ιαπωνικού στη Φουκουσίμα.

Οι Οικολόγοι εν Δράσει κάλεσαν τον κόσμο σε διαδήλωση την Πέμπτη στη Μαδρίτη, για να διεκδικήσουν το κλείσιμο της Γαρόνια, αλλά κι επίσης να επιτευχθεί ένα «λελογισμένο» χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο όλων των ισπανικών πυρηνικών σταθμών.

Ο σταθμός της Γαρόνια, που βρίσκεται πλησίον του Μπούργος στη βόρειο Ισπανία, ετέθη σε λειτουργία του 1971 και είναι ο παλαιότερος εν λειτουργία στη χώρα.

Ο σταθμός πρόκειται να βάλει τελειωτικά λουκέτο την 1η Απριλίου 2013 μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση το 2009,παρά τη γενικευμένη κατακραυγή να παρατείνει κατά τέσσερα χρόνια τη λειτουργία του.

Μετά την κρίση με τους σεισμόπληκτους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί για το μέλλον των έξι πυρηνικών σταθμών στη χώρα.

Η δε υπουργός Περιβάλλοντος Ρόσα Αγκιλάρ εμφανίσθηκε σήμερα να αποκλείει κάθε διάλογο για την πυρηνική ενέργεια στην Ισπανία, εκτιμώντας πως κάθε συζήτηση «δεν είναι της παρούσης».

Παράλληλα, και η Γαλλία ανακοίνωσε πως πρόκειται να ελέγξει την ασφάλεια «όλων των πυρηνικών σταθμών» στη χώρα έτσι ώστε «να αντλήσει ο καθένας διδάγματα» από το πυρηνικό ατύχημα στον ιαπωνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, όπως τόνισε η υπουργός Οικολογίας Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

Επίσης κρούσματα πανικού καταγράφηκαν σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας, με αφορμή φήμες περί "ραδιενεργής μόλυνσης", οι οποίες οδήγησαν μερίδα του πληθυσμού στην πόλη Μπουργκάς να εξαντλήσει όλα τα αποθέματα ιωδίου από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ στην πόλη Σούμεν οι γονείς ζήτησαν από τη διεύθυνση του παιδικού σταθμού να απαγορεύσουν στα παιδιά να παίξουν στον υπαίθριο χώρο.

Η αρμόδια Δημόσια Αρχή της Βουλγαρίας για θέματα πυρηνικής ενέργειας (στις αρμοδιότητές της εντάσσεται και η ασφαλής λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι) διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα φυσικά επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Βουλγαρίας.

Παρ' όλα αυτά, η κοινή γνώμη της Βουλγαρίας παραμένει διχασμένη. Αν και η διοίκηση του πυρηνικού σταθμού "Κοζλοντούι" εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι αδύνατον να επαναληφθεί παρόμοια εξέλιξη μ’ αυτήν στο Φουκουσίμα, ο δημόσιος διάλογος για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρισμού, φουντώνει στη Βουλγαρία.

Τα ΜΜΕ αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στην άποψη του αρμόδιου για θέματα Ενέργειας Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ για την ανάγκη επανεξέτασης και ενδεχόμενης αναθεώρησης των σχεδίων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας "Μπέλενε", μαζί με τις άλλες υπαρκτές και σχεδιαζόμενες πυρηνικές μονάδες στην ΕΕ, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, μετά τα γεγονότα στο σταθμό Φουκουσίμα.

Όπως είπε ο Επίτροπος μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, πρέπει να ρυθμιστούν μια σειρά από ασάφειες και ανοιχτά ζητήματα γύρω από το θέμα της χρηματοδότησης και άλλων σημείων του σχεδίου "Μπέλενε".

Οι δηλώσεις του κ. Έτινγκερ έγιναν πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, στη διάρκεια της συνάντησης πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση σε σχέση με το εάν η Ευρώπη μπορεί να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες χωρίς την πυρηνική ενέργεια.