Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε σήμερα αποζημίωση 23.000 ευρώ υπέρ του Βάσκου αυτονομιστή Αρνάλδο Οτέγι, ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους επειδή αποκάλεσε τον βασιλέα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος «αρχιβασανιστή».

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του ευρωπαϊκού σώματος η καταδίκη τούτη παραβίασε το δικαίωμα του Οτέγι στην ελεύθερη έκφραση. Το Δικαστήριο έκρινε πως η καταδίκη του ήταν υπερβολική καθότι ο Οτέγι δεν προσέβαλε τον βασιλέα ως πρόσωπο, αλλά αναφερόταν σε αυτόν ως θεσμικό όργανο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανθίσκο Καμάνο δήλωσε πως η κυβέρνηση θα σεβασθεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μολονότι πιστεύει πως η ισπανική δικαιοσύνη είχε λάβει μία «ισορροπημένη» απόφαση κατά τη δίκη του Οτέγι.

Το 2003 ο Οτέγι, αρχηγός του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης ΕΤΑ, είχε τονίσει πως ο Χουάν Κάρλος «είναι ο αρχηγός του Ισπανικού στρατού, ήτοι το υπεύθυνο πρόσωπο για τους βασανιστές, ο οποίος προστατεύει τα βασανιστήρια και επιβάλλει το μοναρχικό του καθεστώς πάνω στον λαό μας μέσω της βίας και των βασανισμών».