Ισπανία: Αποζημιώνεται ο Βάσκος που αποκάλεσε «αρχιβασανιστή» τον βασιλιά


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε σήμερα αποζημίωση 23.000 ευρώ υπέρ του Βάσκου αυτονομιστή Αρνάλδο Οτέγι, ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους επειδή αποκάλεσε τον βασιλέα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος «αρχιβασανιστή».

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του ευρωπαϊκού σώματος η καταδίκη τούτη παραβίασε το δικαίωμα του Οτέγι στην ελεύθερη έκφραση. Το Δικαστήριο έκρινε πως η καταδίκη του ήταν υπερβολική καθότι ο Οτέγι δεν προσέβαλε τον βασιλέα ως πρόσωπο, αλλά αναφερόταν σε αυτόν ως θεσμικό όργανο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανθίσκο Καμάνο δήλωσε πως η κυβέρνηση θα σεβασθεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μολονότι πιστεύει πως η ισπανική δικαιοσύνη είχε λάβει μία «ισορροπημένη» απόφαση κατά τη δίκη του Οτέγι.

Το 2003 ο Οτέγι, αρχηγός του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης ΕΤΑ, είχε τονίσει πως ο Χουάν Κάρλος «είναι ο αρχηγός του Ισπανικού στρατού, ήτοι το υπεύθυνο πρόσωπο για τους βασανιστές, ο οποίος προστατεύει τα βασανιστήρια και επιβάλλει το μοναρχικό του καθεστώς πάνω στον λαό μας μέσω της βίας και των βασανισμών».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο