Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Οι εκλογές πέρασαν εδώ και μήνες, ο περίφημος «μεγάλος συνασπισμός» με τους Σοσιαλδημοκράτες σχηματίστηκε και κάπου εδώ φαίνεται πως τέλειωσαν οι δικαιολογίες για τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο, αφού εντείνονται οι πιέσεις για ανάληψη δράσης στην ευρωζώνη, με τη γερμανική ηγεμονία να μπαίνει στο στόχαστρο.

«Aν δεν αλλάξει στάση η Γερμανία θα διαλυθεί η ευρωζώνη» έγραψε την Τρίτη το Bloomberg σε κύριο άρθρο του, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λιτότητα δίχως την προοπτική ανάπτυξης και ανάκαμψης της περιφέρειας. Το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν διαθέτει πλέον τη δικαιολογία των εκλογών στη Γερμανία για να αναβάλει κρίσιμες αποφάσεις για την εμβάθυνση της οικονομικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συμπληρώνοντας πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να ευημερήσει με την καταδίκη των αδύναμων μελών της σε μια μακρόχρονη στασιμότητα.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου προς το Βερολίνο έκρουσε και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, με άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate. Προειδοποίησε ότι η κρίση απέχει πολύ από το να τερματιστεί, αφού η ανεργία «στραγγαλίζει» χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία ενώ «ανησυχητική είναι η αύξησή της σε Γαλλία και Ιταλία, όπου η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται και η ανταγωνιστικότητα των τιμών εξακολουθεί να μειώνεται». Ο Ζιν υπογραμμίζει ότι «το ίδιο το ευρώ είναι υπεύθυνο γι' αυτό το φιάσκο» σημειώνοντας πως «η Ευρώπη οφείλει να εξετάσει τη νομισματική ένωση από το μηδέν».

Παράλληλα, ζητά σύνοδο για το δημοσιονομικό χρέος με τους πιστωτές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και τις τράπεζες να διαγράψουν μέρος του. Ο γερμανός καθηγητής επισημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση, αφού αποτελεί τη μόνη διέξοδο.

Το Βερολίνο, φυσικά, συνεχίζει την τακτική της καθυστέρησης, όπως συνέβη και στο θέμα της τραπεζικής «ένωσης», αφού ο Σόιμπλε πέτυχε να προαναγγελθεί ένας μηχανισμός που χαρακτηρίζεται από την πολυπλοκότητα και το χρονοβόρο των διαδικασιών του. Η Γερμανία ευνοείται από τη διαιώνιση της αστάθειας στη νομισματική ένωση. Απόδειξη το εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ που καταγράφει τους τελευταίους μήνες, με την Κομισιόν να αρχίζει τη διεξάγωγή έρευνας για την επίτευξή του και τις συνέπειες για τους εταίρους στην ευρωζώνη.

Ο γερμανικός «καλπασμός» πρόσφατα, εξάλλου κατακρίθηκε επισήμως από την άλλη όχθη του Ατλαντικού τόσο από την αμερικανική κυβέρνηση όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που τόνισαν ότι η πολιτική του Βερολίνου (υψηλοί φόροι) ανοίγει την ψαλίδα στη νομισματική ένωση καταδικάζοντας τον υπερχρεωμένο Νότο (χαμηλές εξαγωγές λόγω χαμηλής ζήτησης).

Το νέο έτος, δεδομένης και της κρισιμότητας του ελληνικού ζητήματος, λόγω του υπέρογκου δημοσιονομικού χρέους, θα είναι ιδιαίτερα κομβικό για την ευρωζώνη, με την Άνγκελα Μέρκελ να καλείται να πάρει αποφάσεις και να σταματήσει να «κρύβεται». Γαλλία και Ιταλία είναι στο «κόκκινο» και εάν επιδεινωθεί η κατάστασή τους, οι «καθυστερήσεις» του Βερολίνου είναι πολύ εύκολο να του γυρίσουν μπούμερανγκ. 

Η Γερμανία ηγεμονεύει στην Ε.Ε. εμποδίζοντας άμεσα και έμμεσα οποιαδήποτε κουβέντα για μέτρα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (ομοσπονδιοποίηση) αφού θα κινδυνεύσουν τα κέρδη του Βερολίνου και των γερμανικών τραπεζών. Δεν μπορεί όμως, εσαεί, να παίζει αυτό το ριψοκίνδυνο παιχνίδι. Κάποια στιγμή, ας ελπίσουμε σύντομα, θα χρειαστεί να το σταματήσει ενώπιον ενός μεγάλου κινδύνου (Γαλλία).