Ο Καντάφι συνεχίζει να κερδίζει έδαφος στην Λιβύη και περιορίζει διαρκώς τους αντικαθεστωτικούς στο προπύργιο τους, την πόλη Βεγγάζη.Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς οι δυνάμεις του Καντάφι,έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης της Αντζαμπίγια και απέκοψαν την κύρια οδική αρτηρία που τη συνδέει με τη Βεγγάζη. Από την άλλη πλευρά η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετάδωσε ότι στρατιωτικές μονάδες κινούνται προς την πόλη Μπρέγκα και ότι η Αντζαμπίγια έχει καταληφθεί.

Άμαχοι και ένοπλοι αντικαθεστωτικοί σχηματίζουν με τα οχήματά τους μία μακρά σειρά μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης πριν κατευθυνθούν προς το Τομπρούκ, ανατολικά της Αντζαμπίγια και οργάνωναν οδοφράγματα στις οδούς της πόλης.

 Η Ατζνταμπίγια, στρατηγικός κόμβος σε απόσταση 160 χλμ. νοτίως της έδρας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή των μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξεγερμένων.

Οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκόπησαν σήμερα με το πυροβολικό τους και την πολεμική αεροπορία την Αντζαμπίγια, το τελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών πριν τη Βεγγάζη, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας είκοσι άλλους.

Όπως δηλώνουν πηγές των ανταρτών, η ανατολική πόλη της Μπρέγκα έχει ανακαταληφθεί πλήρως από τις δυνάμεις του Καντάφι και επίλεκτες μονάδες στρατού με διοικητές τους γιους του Καντάφι, Σαάντι και Χάμις, μετακινούνται στην Μπρέγκα.

Ο στρατός της Λιβύης ετοιμάζει επιχείρηση στη Βεγγάζη και ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης ότι οργανώνει μια "ανθρωπιστική αποστολή", όπως την αποκάλεσε, για να τους "σώσει από τους αντάρτες" που ελέγχουν την πόλη.

Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο στρατός κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Βεγγάζης να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ενωθούν με τους αντάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε "τρομοκράτες".

Οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να προελάσουν στη Βεγγάζη.

Από την άλλη πλευρά ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, των αντικαθεστωτικών, δήλωσε ότι η πόλη Ατζνταμπίγια, πολιορκείται εδώ και δύο ημέρες από τον κυβερνητικό στρατό, αλλά παραμένει στα χέρια των εξεγερμένων.

"Η Ατζνταμπίγια παραμένει στα χέρια των επαναστατών", είπε ο Χάλεντ Ελ-Σάγιεχ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βεγγάζη, 160 χιλιόμετρα βορειότερα από το μέτωπο των συγκρούσεων.

"Βομβάρδισαν την πόλη από μεγάλη απόσταση. Όμως τώρα η κατάσταση είναι καλή. Μονάδες του στρατού επιχείρησαν να μπουν στην πόλη αλλά οι δυνάμεις μας τις απώθησαν", πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για την προέλαση των στρατευμάτων του Καντάφι προς τα ανατολικά, από την Ατζνταμπίγια προς το Τομπρούκ, ο εκπρόσωπος την διέψευση λέγοντας ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν έχει αρκετούς στρατιώτες για να κάνει κάτι τέτοιο. "Η μοναδική στρατηγική του είναι να βομβαρδίζει και μετά να ανακτά τον έλεγχο μιας πόλης", είπε.

Ο Σάγιεχ διέψευσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν αναπτυχθεί στο δρόμο που οδηγεί από την Ατζνταμπίγια στη Βεγγάζη, παρά τις μαρτυρίες ξένων δημοσιογράφων.

Επίσης, διέψευσε ότι οι εξεγερμένοι υποχωρούν στη Βεγγάζη, μολονότι υπάρχουν αναφορές για εγκατάλειψη της πόλης και σκηνές πανικού.Αντιθέτως, υποστήριξε ότι καταδιωκτικά αεροσκάφη των ανταρτών έκαναν "επιτυχείς" επιχειρήσεις και ότι το ναυτικό τους βύθισε δύο πλοία "γεμάτα με όπλα" και προκάλεσε ζημιές σε ένα ακόμη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής του λιβυκού συνδικάτου των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα δήλωσε σήμερα πως όλοι οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά, έχουν επανέλθει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

 Παράλληλα η Λιβύη, προειδοποιεί τους δημοσιογράφους και "δεν αναλαμβάνει καμία νομική ή ηθική ευθύνη όσον αφορά τον κίνδυνο που ενδέχεται να απειλήσει την προσωπική ασφάλεια των δημοσιογράφων στην περίπτωση που έχουν παραβιάσει τους κανόνες", αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής επιτροπής για τους ξένους δημοσιογράφους, υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η επιτροπή κάνει λόγο για "εξαιρετικά ιδιαίτερη κατάσταση" στη Λιβύη που δημιουργήθηκε από "ένα φαινόμενο παράνομης μεταφοράς όπλων από στοιχεία που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και άλλους τρομοκράτες και εγκληματίες".

 Η προειδοποίηση σημειώθηκε ενώ δυνάμεις του Καντάφι ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο των πόλεων που κατείχαν οι εξεγερμένοι κατά του καθεστώτος.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χαλέντ Κάιμ είχε δηλώσει ότι οι δημοσιογράφοι που εισήλθαν παρανόμως στη χώρα θα αντιμετωπίζονται ως "συνεργάτες της Αλ Κάιντα" και ως "παράνομοι".

Μία ομάδα υπερδυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία χωρών ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Λιβύης.

«Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και ο Λίβανος, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, κάνουν προσπάθειες να συντάξουν μία απόφαση, η οποία πρόκειται να κατατεθεί επισήμως στα υπόλοιπα μέλη» του ΣΑ του ΟΗΕ, τόνισε ανωνύμως δυτική διπλωματική πηγή.

Επίσης η Συρία διέψευσε σήμερα ότι υποστηρίζει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι που αντιμετωπίζει λαϊκή εξέγερση, η οποία έχει μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο.

"Δεν υποστηρίζουμε στρατιωτικά καμία από τις πλευρές. Μιλάμε για μία διπλωματική λύση με κατάπαυση πυρός", μεταξύ των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Καντάφι και των εξεγερμένων, δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ισπανίδα ομόλογό του Τρινιδάδ Χιμένεθ.

Ο Μουάλεμ διέψευσε "τις φήμες και τις πληροφορίες για στρατιωτική υποστήριξη προς τη Λιβύη. Δεν παίρνουμε το μέρος καμίας πλευράς", υπογράμμισε.

"Οι πληροφορίες ότι στείλαμε ένα πλοίο (γεμάτο όπλα) από το λιμάνι Ταρτούς (δυτικά της Συρίας) προς τη Λιβύη είναι αβάσιμες", πρόσθεσε ο Μουάλεμ.

Διέψευσε επίσης ότι "συριακά αεροσκάφη συμμετείχαν σε επιδρομές εναντίον περιοχών στην ανατολική Λιβύη", τις οποίες έχουν υπό τον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας επανέλαβε ότι η χώρα του "είναι αντίθετη με οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στις υποθέσεις της περιοχής". "Οι εμπειρίες του Ιράν, του Σουδάν του Λιβάνου, της Γάζας είναι επώδυνες και επικίνδυνες".

Η Συρία και η Αλγερία είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να τεθεί υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Οι λιβυκές αρχές απηύθυναν σήμερα προειδοποίηση στους δημοσιογράφους "που έχουν εισέλθει παρανόμως" στη Λιβύη, τονίζοντας ότι δεν είναι υπεύθυνες για την ασφάλειά τους, σε ανακοίνωση που μοιράστηκε σε όλους τους εκπροσώπους του Τύπου σήμερα στην Τρίπολη.