Συνεχίζεται στην Ιταλία η «πολεμική» σχετικά με την περίπτωση της εικοσιπεντάχρονης Κατερίνα Σίμονσεν, η οποία πάσχει από τέσσερις σπάνιες ασθένειες που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα. Με γραπτή της παρέμβαση στο Facebook, η Ιταλίδα αυτή φοιτήτρια κτηνιατρικής, με καταγωγή από την Μπολόνια, θέλησε να κάνει γνωστό ότι «χρωστάει τη ζωή της στα φάρμακα που βρέθηκαν μετά από έρευνες που χρησιμοποίησαν και πειραματόζωα».

Η Σίμονσεν το τελευταίο εικοσιτετράωρο έγινε στόχος προπηλακισμών και απειλών, πάντα μέσω διαδικτύου. Αποφάσισε, τελικά, να απαντήσει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν από λίγο θέλησε να παρέμβει στην όλη υπόθεση και ο γιατρός Αντρέα Βιανέλο, υπεύθυνος της κλινικής αναπνευστικών νοσημάτων της πολυκλινικής της Πάδοβας.

«Στην περίπτωση της κοπέλας αυτής τα τεστ στα πειραματόζωα ήταν πραγματικά ζωτικής σημασίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε ο Βιανέλο.

«Καλώ τις φαρμακοβιομηχανίες να υιοθετήσουν μια νέα μέθοδο: να γράφουν με μεγάλα γράμματα στα κουτιά των νέων σκευασμάτων τους αν έχουν γίνει τεστ σε ζώα, ώστε ο καθένας να μπορεί να διαλέγει με πλήρη επίγνωση αν θέλει να υποβάλλεται στις θεραπείες αυτές».

Παράλληλα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το όλο θέμα πρέπει να τύχει, στο εξής, πιο προσεκτικής προσέγγισης, χωρίς επικίνδυνους φανατισμούς.

Δεν λείπουν και περιπτώσεις βιολόγων οι οποίοι υποφέρουν από σπάνιες ασθένειες και που επέλεξαν να μιλήσουν στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai για να τονίσουν ότι «μπόρεσαν να επιβιώσουν παρά, και όχι χάρη, στα πειράματα που έγιναν σε αθώα και μη χρήσιμα, δυστυχώς, ζώα».