Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε τρόλεϊ στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ το οποίο επικαλείται πηγές της αστυνομίας.

Εικόνες που μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε, καθώς το ένα μέρος του τρόλεϊ έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδερικών. 

Ανάμεσα στους τραυματίες σύμφωνα με το Russia Today είναι και ένα παιδί το οποίο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Στις ρωσικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός μετά και το δεύτερο αυτό χτύπημα μέσα σε δύο ημέρες, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για την ασφάλεια κατά τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι τον Φεβρουάριο. 

Οι αρμόδιοι που διεξάγουν τις έρευνες εκτιμούν πως και το νέο συμβάν πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια».

 

Η έκρηξη σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ από γυναίκα καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους.

H ρωσική αστυνομία έχει ταυτοποιήσει την Οκσάνα Ασλάνοβα ως την γυναίκα που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σιδηροδρομικό σταθμό, σύμφωνα με το Russian Today. Η Οκσάνα φέρεται να είχε παντρευτεί δυο φορές με στρατιωτικούς που δεν είναι πλέον στη ζωή.

Οι αρχές την καταζητούν από τον Ιούλιο του '12, ενώ φέρεται να ήτανκαλή φίλη με γυναίκα καμικάζι που ανατινάχθηκε σε λεωφορείο της περιοχής τον περασμένο Οκτώβριο.

Το χρονικό της επίθεσης αυτοκτονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν γυναίκα καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη μέσα σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογκραντ, κοντά στην ασταθή περιοχή του Βορείου Καυκάσου, στη νότια Ρωσία, σύμφωνα με το Russian Today.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας στο σιδηροδρομικό σταθμό σταμάτησε την γυναίκα καμικάζι για έλεγχο και έτσι την εμπόδισε να εισέλθει στην κύρια αίθουσα αναμονής. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής διελεύκανσης εγκλημάτων. 

Η «μαύρη χήρα» που ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά (για τα οποία χρησιμοποιήθηκε ποσότητα τουλάχιστον 10 κιλών TNT σύμφωνα με το Russia Today), πυροδότησε τον μηχανισμό λίγο μετά την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού, κοντά στα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων και όταν είδε έναν αστυνομικό να κινείται πως το μέρος της, καθώς προκάλεσε υποψίες.

Επί του παρόντος οι πληροφορίες κάνουν λόγο για είκοσι νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί ακόμη να αλλάξει, σύμφωνα με το Russian Today. Ωστόσο, επίσημες πηγές κάνουν λόγο για 15 νεκρούς. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας αστυνομικός και ένα παιδί, ενώ σοβαρά τραυματισμένο είναι ένα ανήλικο κοριτσάκι που σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην μητέρα της που την αγκάλιασε για να την προστατεύσει. 

Η πόλη πάντως έχει ήδη κυρηχτεί σε τριήμερο πένθος. 

Η επίθεση από τη «μαύρη χήρα» όπως αποκαλούν οι ρώσοι αστυνομικοί τις γυναίκες καμικάζι που σπέρνουν το θάνατο, μόνο αναμενόμενη δεν ήταν για την ρωσική αστυνομία που είχε χαλαρώσει τα μέτρα φύλαξης εν μέσω χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Επίθεση από γυναίκα καμικάζι στην ίδια πόλη στις 21 Οκτωβρίου είχε στοιχίσει τη ζωή επτά ανθρώπων, στην αιματηρότερη επίθεση εκτός της ασταθούς περιοχής του Βορείου Καυκάσου τα τελευταία τρία χρόνια.