Οι αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν από την Κίνα να λάβει τάχιστα μέτρα για την ανατίμηση των ισοτιμιών του εθνικού τους νομίσματος και θα παρακολουθούν την διακύμανση του γιουάν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την επίσκεψη του κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο,

τόνισε σήμερα ένας από τους κύριους συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα.

«Η διακύμανσή του είναι προφανώς μία κυρίαρχη απόφαση εκ μέρους τους», τόνισε ο Τομ Ντόνιλον για το κινεζικό γιουάν, που οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως τεχνηέντως διατηρείται σε χαμηλή τιμή για να προωθήσει τις κινεζικές εξαγωγές.

«Η επίσκεψη του Χου τον Ιανουάριο θα είναι μία σημαντική στιγμή για να δούμε επακριβώς ποιο επίπεδο προόδου έχει σημειωθεί στην ισοτιμία. Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν την Κίνα να εφαρμόζει τάχιστα αυτές τις μεταρρυθμίσεις, διότι είναι σημαντικό μεν να σκεπτόμαστε την Κίνα, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και για τον κόσμο όσον αφορά την πορεία του προς την οικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε ο ίδιος από τη Γιοκοχάμα, όπου ο Ομπάμα συμμετέχει στη σύνοδο του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec).

Ο ίδιος τόνισε πως οι Ομπάμα και Χου δεν είχαν μία έντονη διαμάχη για το θέμα αυτό κατά τη συνάντησή του στη Σεούλ την Παρασκευή, αλλά τόνισε πως το συναλλαγματικό ήταν ένα από τα επτά θέματα που έθεσαν επί τάπητος.

Ο Ντόνιλον τόνισε πως οι Κινέζοι δεν άκουσαν μόνον τις αμερικανικές, αλλά και τις διεθνείς ανησυχίες: «υπήρξε μία συνολική συζήτηση. Στο κάτω κάτω της γραφής, η Κίνα έχει ένα σημαντικό συμφέρον να υπάρξει μία διαρκής παγκόσμια ανάκαμψη. Η Κίνα έχει μέγιστο συμφέρον να υπάρξει μία ισχυρή και ρωμαλέα αμερικανική οικονομία».