Την ώρα που φυλλορροεί ο Ταγίπ Ερντογάν και βάλλεται από παντού ο ίδιος και η κυβέρνησή του, ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να «επιστρατεύσει» τους στρατιωτικούς και να τους θέσει στο πλευρό του έστω και ως υποστηρικτές του βάζοντάς τους να «διαφυλάξουν» τη νομιμότητα όπως εκείνος την... εννοεί .

Συγκεκριμένα υπέγραψε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που το ήθελαν εδώ και πολλά χρόνια οι Τούρκοι αξιωματικοί το οποίο μόλις υλοποιηθεί τους βάζει την Άγκυρα και επίσημα πλέον στο κλαμπ των μεγάλων χωρών που με τη στρατιωτική τους δύναμη θα μπορούν να λειτουργούν καταλυτικά στις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη. Η κίνηση αυτή του Ερντογάν ικανοποιεί τους πόθους των στρατιωτικών.

Ωστόσο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο δεν γνωρίζουμε αν τελικά υλοποιηθεί και αν υπάρχει ο Ερντογάν να το προχωρήσει.

Πριν από δύο τρία εικοσιτετράωρα (καταμεσής της κρίσης) ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για να αποκτήσει η χώρα του ένα στρατηγικό πλοίο το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει από αεροπλανοφόρο και ελικοφόρο έως αποβατικό σκάφος με τεράστιες δυνατότητες. Το πολεμικό αυτό πλοίο θα αποτελέσει το “μακρύ χέρι” των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων που θα μπορούν να επεμβαίνουν όπου θελήσουν.

Το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού των υποψηφίων σχεδίων για το νέο τουρκικό σκάφος αμφιβίων επιχειρήσεων που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί αεροπλάνα ή ελικόπτερα, αναλόγως της αποστολής που καλείται να εκτελέσει. Το σκάφος αυτό θα «κτιστεί» στη σχεδιαστική πρόταση της ισπανικής Navantia και θα μοιάζει με το αεροπλανοφόρο «Juan Carlos». Το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα θα ξεπεράσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα αεροσκάφη ή τα ελικόπτερα που θα φέρει πάνω του.

Την απόφαση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού ανέλαβε να τη διαφημίσει η κρατική τουρκική τηλεόραση το Σαββάτο .

Σύμφωνα με την τουρκική κρατική τηλεόραση το πολεμικό αυτό πλοίο για λόγους ευνόητους χαρακτηρίζεται «Αποβατικό Δεξαμενόπλοιο» και θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού και οχημάτων, την εκτέλεση επιχειρήσεων με ελικόπτερα νύχτα και μέρα, την παροχή δύναμης πυρός, υπηρεσιών διοίκησης και ελέγχου καθώς επίσης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας. Το εν λόγω πλοίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης θεομηνιών.

Θα έχει μήκος περίπου 200 μέτρα και θα μπορεί να μεταφέρει 12 μαχητικά αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα , 4.200 άνδρες , 13 άρματα μάχης, 27 τεθωρακισμένα αμφίβια επιθετικά οχήματα, 6 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 33 οχήματα διαφόρων τύπων και χρήσεων, 15 μικρά σκάφη, 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και πυραυλικά συστήματα για την προστασία του πλοίου.

Θα έχει ειδικό καταπέλτη ώστε από τα αμπάρια του να βγαίνουν άνετα μέχρι και μικρά πολεμικά σκάφη. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα φέρει θα μπορούν να είναι από κατασκοπευτικά μέχρι και πολεμικά. Επίσης στο κατάστρωμα του θα μπορούν να βρίσκονται και τα F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία και υπάρχει η έκδοση που επιτρέπει κάθετες απο- προσνειώσεις.

Βέβαια και την έκδοση αυτή του F-35 να μην προμηθευτεί η Άγκυρα με μία τροποποίηση στο πάνω κατάστρωμα μπορούν να απονηωθούν καν να προσνηωθούν από αυτό μαχητικά.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ το συγκεκριμένο πλοίο θα έχει ακτίνα δράσης δίχως ανεφοδιασμό περίπου τα 1.700 ναυτικά μίλια.

Γ. Κοκ.