current views are: 1

31 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση20:29

Νίκολιτς: Δεν θα στηρίξω την υποψηφιότητα Ντάτσιτς για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς “δεν μπορεί να κερδίσει τη στήριξή μου εάν σταθεί πλάι στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ακόμη κι ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ” δήλωσε στην εφημερίδα “Vecernje Novosti” του Βελιγραδίου ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Δημοσίευση 20:29’
αρθρο-newpost

Ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς “δεν μπορεί να κερδίσει τη στήριξή μου εάν σταθεί πλάι στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ακόμη κι ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ” δήλωσε στην εφημερίδα “Vecernje Novosti” του Βελιγραδίου ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς «δεν μπορεί να κερδίσει τη στήριξή μου εάν σταθεί πλάι στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ακόμη κι ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ» δήλωσε στην εφημερίδα «Vecernje Novosti» του Βελιγραδίου ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο κ. Νίκολιτς εξήγησε τη στάση του αυτή λέγοντας ότι βασίζεται στις υποψίες πως ο Χασίμ Θάτσι, ως πρώην διοικητής του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου»- γνωστού ως UCK -οργάνωσε πολλά εγκλήματα κατά Σέρβων στο Κόσοβο και οι έρευνες εναντίον του ενδέχεται να σταματήσουν εάν κερδίσει το βραβείο.

«Ένας Σέρβος δεν μπορεί να κερδίσει το βραβείο από κοινού με τον Θάτσι που είναι ύποπτος για εγκλήματα στο Κόσοβο και τα Μετόχια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκολιτς.

«Στη διεθνή (πολιτική) αρένα, εγείρω πάντα το ζήτημα των εγκλημάτων κατά Σέρβων στο Κόσοβο και τα Μετόχια καθώς και τις βάσιμες υποψίες ότι τα εγκλήματα αυτά οργανώθηκαν από τον Θάτσι. Αναφέρομαι, επίσης, στην αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων και το ‘Κίτρινο Σπίτι’ (σ.σ. βρίσκεται στην Αλβανία και, σύμφωνα με καταγγελίες, εκεί μεταφέρονταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 Σέρβοι αιχμάλωτοι από το Κόσοβο και τους αφαιρούνταν όργανα). Αυτό είναι ένα έγκλημα που δεν έχει ακόμη καταγραφεί στον πολιτισμένο κόσμο… Και, τώρα, ένας Σέρβος θα πρέπει να σταθεί πλάι στον Θάτσι στην απονομή, πλάι σ’ έναν άνδρα που ξένοι παράγοντες ‘έσωσαν’ από τις έρευνες. Φοβάμαι ότι όλες οι έρευνες εναντίον του θα σταματήσουν, εάν κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν θα πρέπει ένας Σέρβος να σταθεί πλάι του» υπογράμμισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Σημείωσε δε, πως ο ίδιος είναι αρκετά μεγάλος (ηλικιακά) ώστε να παράσχει μια πατρική συμβουλή στον Ίβιτσα Ντάτσιτς. «Το μήνυμά σου σ’ αυτόν είναι ότι είναι ακόμη νέος, υπάρχει ακόμη χρόνος και μπορεί να κάνει πολλά για τη Σερβία. Το Κόσοβο και τα Μετόχια δεν είναι μια υπόθεση που έχει κλείσει. Θα πάρει κάποιο χρόνο. Κανείς δεν πήρε βραβείο επειδή ξεκίνησε κάποιες συνομιλίες, μόνο επειδή έλυσε το πρόβλημα» κατέληξε ο Σέρβος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι των άτυπων ομάδων του Αμερικανικού Κογκρέσου που προωθούν τα αλβανικά και τα σερβικά συμφέροντα με επιστολή τους προς την Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ πρότειναν υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον και τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι για το σημαντικό ρόλο τους στην εξομάλυνση των σχέσων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

 


σχετικα αρθρα