Η Αίγυπτος κάλεσε σήμερα τις αραβικές χώρες να εφαρμόσουν μια συνθήκη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η οποία θα μπορούσε να στερήσει από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τα στηρίγματά τους στην ευρύτερη περιοχή, αφού οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ανακηρύξει «τρομοκρατική οργάνωση» το κίνημα αυτό.

Η αιγυπτιακή διπλωματία ασκεί πιέσεις προκειμένου οι αραβικές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπογράφηκε το 1998, με την οποία θα εμποδιστεί η παροχή βοήθειας και η χρηματοδότηση της Αδελφότητας. Οι χώρες που την έχουν υπογράψει θα υποχρεωθούν επίσης να εκδώσουν στην Αίγυπτο τα μέλη της Αδελφότητας που καταζητούνται από τις αιγυπτιακές αρχές.

Το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928 όμως έχει πλέον εξαπλωθεί στις περισσότερες αραβικές χώρες. Μετά την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν κερδίσει όλες τις εκλογές στην Αίγυπτο.

Η νέα, μεταβατική κυβέρνηση, που προέκυψε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, στις 3 Ιουλίου, κήρυξε την Αδελφότητα «τρομοκρατική οργάνωση» με αφορμή μια επίθεση εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στην πόλη Μανσούρα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ενημέρωσε τα μέλη του για την εξέλιξη αυτή, ότι δηλαδή η Αδελφότητα θεωρείται πλέον «τρομοκρατική οργάνωση» από το Κάιρο. Ένας αξιωματούχος του οργανισμού αυτού ανέφερε ότι 18 από τα 22 μέλη του έχουν επικυρώσει τη συνθήκη. «Επαφίεται στα μέλη (σ.σ. του Αραβικού Συνδέσμου) να την εφαρμόσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι.

Ο Μόρσι και πολλά μέλη της Αδελφότητας έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα. Σήμερα, δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης δύο ετών σε 139 υποστηρικτές του πρώην προέδρου με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις ταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα τον περασμένο Ιούλιο. Το δικαστήριο ωστόσο όρισε ότι οι κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι, με εγγύηση 5.000 λιρών (περίπου 600 ευρώ) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο.