Νέα πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα Τετάρτη τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν προσωρινά το χώρο. Σεισμός 6 Ρίχτερ ανατολικά του Τόκιο. Aνήσυχος ο αυτοκράτορας Ακιχίτο.

Οι 50 εναπομείναντες εργαζόμενοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν προσωρινά τον πυρηνικό σταθμό σήμερα, όταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν αιφνιδίως μετά από την πυρκαγιά, σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι η πυρηνική κρίση κλιμακώνεται εκτός ελέγχου.

Στον αντιδραστήρα 4 τα βλέμματα

Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποτελεί πλέον την πηγή "της κύριας ανησυχίας" στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδινεργού υλικού "απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα", σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

Στον αντιδραστήρα αυτόν, όπου εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα πυρκαγιές που ετέθησαν υπό έλεγχο, "η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται" προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή αυτή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ASN .

"Η αποκάλυψη του καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη των θαλάμων του καυσίμου. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν, κατά συνέπεια, δηλώσει, ότι είναι πιθανή η έκλυση ραδιενεργών υλικών απευθείας στην ατμόσφαιρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ASN.

"Η διαχειρίστρια Tepco και οι ιαπωνικές αρχές αναζητούν μέσα για να αποκαταστήσουν τη στάθμη του ύδατος της δεξαμενής", σύμφωνα με την ASN , η οποία θεωρεί ότι η δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο. 4 αποτελεί την πηγή της κύριας ανησυχίας.

Η ASN θεωρεί "ανησυχητική" την εξέλιξη της κατάστασης ως προς την ασφάλεια του αντιδραστήρα Νο. 3 "όπου το κέλυφος του πυρήνα μπορεί να έχει υποστεί φθορά" και όπου η διατήρηση του επιπέδου του ύδατος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ως προς τον αντιδραστήρα Νο. 2, οι δύο χθεσινές εκρήξεις πιθανόν να προκάλεσαν φθορά του κελύφους του πυρήνα στο κατώτερο τμήμα του και πρέπει να ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση των ραδιενεργών υλικών που ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του σταθμού, αναφέρει η ASN.

Το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο.1 έχει παραμείνει "ανέπαφο", σύμφωνα με την ASN.

Εξάλλου, οι "επιχειρήσεις αποσυμπίεσης των κελυφών οδηγούν στην έκλυση ραδιενεργών υλικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ASN, στην οποία διευκρινίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις πόλεις που βρίσκονται ανάμεσα στον πυρηνικό σταθμό και το Τόκιο, δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί.

"Ωστόσο, στο Τόκιο, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει ανάγκη για την λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού", σύμφωνα με την ASN.

O ASN ανησυχεί επίσης για τη ραδιοπροστασία των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό που θεωρείται "πολύ ανησυχητική, κυρίως ως προς ό,τι αφορά το επίπεδο της ακτινοβολίας στις αίθουσες ελέγχου", υπενθυμίζοντας ότι μία προσωρινή εκκένωση του σταθμού αποφασίσθηκε σήμερα.

Οι τιμές της ραδιενέργειας πέραν ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό δεν βρίσκονται σε επίπεδα που αποτελούν άμεση απειλή για την υγεία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού ήταν εκ νέου πολύ υψηλό γύρω στις 10:45' τοπική ώρα (03:45' ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Θαλασσινό νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 1, 2 και 3 για την ψύξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν επίσης να ψύξουν τους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6, στους οποίους το επίπεδο του ύδατος μειώνεται από χθες.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της, είναι πολύ ανήσυχοι και οργισμένοι πέντε ημέρες μετά το σεισμό, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το Τόκιο ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.  To VAAC εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή στις 05:00 ώρα Ελλάδας και αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο κάλεσε τους Έλληνες που διαμένουν στη χώρα να την εγκαταλείψουν για παν ενδεχόμενο.

Καθησυχάζει ο ΠΟΥ

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα, από την πλευρά του δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική διασπορά ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

"Ο ΠΟΥ θα ήθελε να διαβεβαιώσει τις κυβερνήσεις και το κοινό ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτήν τη στιγμή για οποιαδήποτε σημαντική διασπορά ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάικλ Ο'Λίρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα.

"Κυκλοφορούν φήμες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και άλλων μέσων για απειλητικό νέφος ραδιενέργειας που διασπείρεται επάνω από την Ασία και πέραν αυτής από τον πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία", προσθέτει. "Καλούμε τις κυβερνήσεις και το κοινό να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι φήμες, που είναι επιζήμιες για το ηθικό του κοινού".

Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα Tετάρτη ανατολικά του Τόκιο όπου τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ανήσυχος ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά από το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική απειλή.

Σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο Ακιχίτο σχολίασε την κατάσταση και δήλωσε ότι προσέυχεται για τους συμπατριώτες του.

Ο 77χρονος εξέφρασε τη θλίψη του για "τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ο οποίος αυξάνεται μέρα με τη μέρα και δεν είναι γνωστό πόσοι έχουν βρεί το θάνατο".

"Ο πληθυσμός εξαναγκάζεται να εγκαταλείπει τις εστίες του υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες λόγω του κρύου, της έλλειψης νερού, της έλλειψης καυσίμων". "Ελπίζω ειλικρινά ότι θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε την επιδείνωση της κατάστασης χάρη στις προσπάθειες όλων όσων μετέχουν στις υπηρεσίες διάσωσης", τόνισε ο αυτοκράτορας Ακιχίτο καλώντας το λαό να βοηθήσει με στωικότητα στις κρίσιμες στιγμές για το έθνος.

Έκκληση για βοήθεια από το δήμαρχο της Κοριγιάμα

"Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στον κόσμο: χρειαζόμαστε βοήθεια", δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της μικρής πόλης που δέχεται χιλιάδες Ιάπωνες οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους γιατί αυτές βρίσκονται στα περίχωρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

"Επί του παρόντος, έχουμε δεχτεί 9.000 ανθρώπους", δήλωσε ο Μασάο Χάρα ο δήμαρχος της Κοριγιάμα, της κωμόπολης που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. δυτικά του πυρηνικού εργοστασίου.

Οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους "φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής", κυρίως στο γήπεδο του μπέιζμπολ, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε για το ενδεχόμενο χρήσης του σε φυσική καταστροφή.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τουλάχιστον 80.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για να παράσχουν βοήθεια σε 500.000 εκτοπισμένους, εκ των οποίων 200.000 διέμεναν σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

"Aσφαλές το Τόκιο"

Ο Ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως το Τόκιο είναι ασφαλές για τους διεθνείς ταξιδιώτες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

"Ο Ιαπωνικός Ερυθρός Σταυρός μας λέει ότι το Τόκιο είναι ασφαλές, σε ό,τι αφορά την πυρηνική ακτινοβολία, και ότι οι ξένοι μπορούν να ταξιδεύουν εκεί", δήλωσε ο αξιωματούχος της IFRC Ματίας Σμάλε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Ιαπωνία δεν ζητεί μια μαζική επιχείρηση διεθνούς αρωγής για να ανετεπεξέλθει στην καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι, όμως "είναι πιθανό να χρειαστεί οικονομική υποστήριξη".

Xείρα βοηθείας από Ν. Κορέα

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.