Η ιρακινή αστυνομία διέλυσε σήμερα το μεγαλύτερο καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών της χώρας στο Ράμαντι, με αποτέλεσμα να προκληθούν αιματηρές συγκρούσεις και να παραιτηθούν 44 βουλευτές.

Η επιχείρηση αυτή κλιμακώνει την οργή της σουνιτικής κοινότητας, που αποτελεί μειονότητα στην χώρα αλλά πλειονότητα στη συγκεκριμένη περιοχή κι η οποία καταγγέλει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, όπου επικρατούν οι σιίτες, έχουν καταχραστεί, χρησιμοποιώντας το εναντίον των σουνιτών, το νομικό οπλοστάσιο που υποτίθεται χρησιμοποιείται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ενδεικτικό της έντασης το γεγονός ότι 44 βουλευτές ανακοίνωσαν την παραίτησή τους απόψε το βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, εξαιτίας της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, την οποία κατήγγειλαν, και της σύλληψης ενός σουνίτη βουλευτή στη διάρκεια μιας φονικής επιδρομής στο Ράμαντι το Σάββατο. Ζήτησαν «την απόσυρση του στρατού» και την «απελευθέρωση του βουλευτή Άχμεντ αλ Αλγουάνι».

Τον Απρίλιο, παρόμοια επιχείρηση εναντίον καταυλισμού σουνιτών διαδηλωτών στη Χαουίτζα (στα βόρεια της χώρας) είχε οδηγήσει σε συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και είχε πυροδοτήσει κύμα επιθέσεων αντιποίνων.

Στο Ράμαντι, τα τζαμιά της πόλης κάλεσαν τους πιστούς σε «ιερό πόλεμο» και ένοπλοι βγήκαν σε ορισμένους δρόμους παίρνοντας την θέση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στις παρυφές της πόλης. Νωρίς το βράδυ αντηχούσαν ακόμη σποραδικά πυρά.

Στο νοσοκομείο του Ράμαντι, ο γιατρός Άχμεντ αλ Άνι έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 30 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην πόλη Φαλούτζα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των εξεγερμένων οι οποίοι πυρπόλησαν πολλά στρατιωτικά οχήματα, όπως δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.