Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Μπαχρέιν πήραν σήμερα τον έλεγχο της πλατείας Μαργαριταριού στη Μανάμα, μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν εναντίον των διαδηλωτών. Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας. Παρέμβαση Αχμαντινετζάντ.

Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην επιχείρηση καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν σήμερα στη Μανάμα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της σιιτικής μουσουλμανικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως ένας τρίτος αστυνομικός σκοτώθηκε σήμερα αφού διαδηλωτές έπεσαν επάνω του με αυτοκίνητο στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή. Τέσσερις αστυνομικοί νοσηλεύονται με τραύματα από μαχαίρι, αλλά κανένας τους δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, πρόσθεσε.

Οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής περικύκλωσαν τους διαμαρτυρομένους και έκαναν χρήση δεκάδων δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία αυτή από τις 19 Φεβρουαρίου διεκδικώντας μεταρρυθμίσεις.

Αρκετές σκηνές μέσα στις οποίες οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σιίτες, είχαν περάσει τη νύχτα, πήραν φωτιά ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει τον ουρανό πάνω από το σημείο αυτό.

Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες πετρελαίου εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι προχωρούσαν παρατεταγμένοι εναντίον τους από το οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, την ίδια ώρα που στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς ανοίγουν τους δρόμους που είχαν κλείσει με αυτοσχέδια οδοφράγματα οι διαδηλωτές, επιτρέποντας την πρόσβαση στην συνοικία αυτή στην οποία έχουν την έδρα τους πολλές διεθνείς τράπεζες και πολυεθνικές εταιρίες.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν πως το Χρηματιστήριο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά. Ο μονάρχης του Μπαχρέιν έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες.

Παράλληλα, ο στρατός του Μπαχρέιν επέβαλε σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4 μ.μ. ως τις 4 π.μ. (15.00 ως 03.00 ώρα Ελλάδας) σ' ένα μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Μανάμα και απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα.

Αξιωματικός που εμφανίσθηκε ζωντανά στην τηλεόραση έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού το κίνημα της νεολαίας είχε καλέσει προηγουμένως τους πολίτες να διαδηλώσουν στις 3.30 μ.μ. (τοπική ώρα).

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας καλύπτει την περιοχή του Σιφ Μολ, της πλατείας του Μαργαριταριού, του οικονομικού κέντρου και των διπλωματικών αντιπροσωπειών.

"Το καθεστώς συμπεριφέρεται όπως ο Καντάφι"

Ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης σεΐχης Αλί Σαλμάν τόνισε πως το καθεστώς του Μπαχρέιν συμπεριφέρεται όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, αντιμετωπίζοντας με "με εξαιρετική ωμότητα" τον λαό του.

"Καλούμε τους γιους μας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και να σώσουν τη ζωή τους", τόνισε σε συνέντευξή του στο αλ Τζαζίρα. "Τονίζουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα της εξέγερσής μας", πρόσθεσε ο Σαλμάν.

Τέλος, ο ίδιος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη "να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις δυνάμεις που τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι εχθροί".

"Πρόκειται για έναν πόλεμο εξόντωσης. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε πολέμους. Είναι απαράδεκτο", τόνισε ο Αμπντελ Τζαλίλ Χαλίλ ανώτατο στέλεχος του Ουεφάκ, του μεγαλύτερου σιιτικού κόμματος του Μπαχρέιν.

Ο Χαλίλ δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερ πως οι στρατιωτικές δυνάμεις εκτός του ότι εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την πλατεία του Μαργαριταριού, έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας δρόμους και πυροβολώντας ή συλλαμβάνοντας όσους προσπαθούν να τους διασχίσουν.

Ενας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Χαλίλ Μαρζούκ, κατηγόρησε τις δυνάμεις ότι έβαλαν με "πραγματικές σφαίρες" εναντίον των διαδηλωτών και πρόσθεσαν πως το έκαναν "σκόπιμα για να τους σκοτώσουν".

Ο ίδιος κατήγγειλε πως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν "αποκλείσει την πρόσβαση σε πολλά νοσοκομεία" και έχουν περικυκλώσει ορισμένα δημόσια κτίρια. Σύμφωνα με έναν άλλο βουλευτή, τον Αλι αλ-Ασουαντ, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε χωριά σιιτών γύρω από τη Μανάμα.

Αποδοκιμασία Αχμαντινετζάντ για την ξένη επέμβαση

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε σήμερα ότι η επέμβαση δυνάμεων των χωρών του Κόλπου για να τερματισθεί η λαϊκή εξέγερση στο Μπαχρέιν αποτελεί "μια αποκρουστική πράξη που είναι καταδικασμένη να αποτύχει", μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Αυτή η στρατιωτική επέμβαση είναι μια αποκρουστική πράξη που είναι καταδικασμένη να αποτύχει και οι λαοί της περιοχής την χρεώνουν στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ στο τέλος υπουργικού συμβουλίου.

"Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σώσουν το σιωνιστικό καθεστώς και να στραγγαλίσουν το κίνημα των λαών και γι' αυτό το λόγο υποστηρίζουν ορισμένες κυβερνήσεις", πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.

"Δυστυχώς σήμερα στο Μπαχρείν υπάρχει μια κινητοποίηση εναντίον του πληθυσμού, πράγμα που είναι μια πράξη αποκρουστική, αδικαιολόγητη και ακατανόητη. Πώς θέλουν να κυβερνήσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τα όπλα εναντίον του λαού τους;", πρόσθεσε.

Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας

Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Μπαχρέιν και συνέστησε σε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν εκδίωξαν τους διαδηλωτές, κυρίως σιίτες, από την κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού σήμερα. Δύο αστυνομικοί και τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.

"Συμβουλεύουμε τους πολίτες μας να μην ταξιδεύουν στο Μπαχρέιν", ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις στην ηλεκτρονική του σελίδα. "Από σήμερα το πρωί 16 Μαρτίου, καλούμε τους βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στο Μπαχρέιν να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεώτερης οδηγίας και συστήνουμε σε αυτούς που δεν έχουν σημαντικό λόγο να παραμείνουν εκεί, να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα.