Νέες μάχες μαίνονται από νωρίς το πρωί στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ μεταξύ του τακτικού στρατού και των ανταρτών, ενώ εκπνέει η προθεσμία των αφρικανικών χωρών προς τις δύο εμπόλεμες πλευρές για να σταματήσουν οι μάχες και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

«Διεξάγονται μάχες στη Μπορ», την πρωτεύουσα του ανατολικού κρατιδίου Τζόνγκλεϊ, 200 χλμ. βόρεια της Τζούμπας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Αγκουέρ.

«Οι αντάρτες ελέγχουν ορισμένες συνοικίες. Ένα μέρος της πόλης είναι στα χέρια μας κι ένα μέρος της στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε ο δήμαρχος Νχιάλ Ματζάκ Νχίαλ από το αρχηγείο του στρατού μέσα στη Μπορ.

«Οι μάχες άρχισαν τα ξημερώματα και το αεροδρόμιο της πόλης έχει κλείσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Minuss (αποστολή του ΟΗΕ στον Νότιο Σουδάν) Τζόζεφ Κοντρέρας.

«Σήμερα το πρωί οι αντάρτες προέλασαν στο κέντρο της Μπορ. Διεξάγονται μάχες. Η επίθεση αυτή συνιστά πλήγμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίκαελ Μακούι και πρόσθεσε ότι αναμένει πλέον την αντίδραση των γειτονικών χωρών.

Αντάρτες πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ είχαν ήδη πάρει τον έλεγχο της Μπορ στις 19 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα. Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης στις 24 Δεκεμβρίου αλλά παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα από το Σάββατο για να αντιμετωπίσει την προέλαση στη πόλη των νεαρών μελών του «Λευκού Στρατού», μιας οργάνωσης που έχει γίνει συνώνυμη της τρομοκρατίας στην περιοχή.