Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει να μοιραστεί την εξουσία με τους αντάρτες προκειμένου να τερματιστεί ο «πόλεμος» που σοβεί στο νέο αυτό κράτος, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι επιθυμεί η κρίση να επιλυθεί με «ειρηνικά μέσα», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του που μετέδωσε την Τρίτη το BBC.

Το Νότιο Σουδάν έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν ο Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Ρικ Μάκαρ ότι υποκίνησε πραξικόπημα. Έκτοτε αιματηρά βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία έχει και εθνοτική διάσταση: Το κεντρικό στοιχείο της είναι η αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, και του αποπεμφθέντος τον Ιούλιο πρώην αντιπροέδρου Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Λου Νουέρ.

«Ποιος επιμερισμός της εξουσίας; Αυτό δεν είναι επιλογή. Ο άνδρας αυτός είναι αντάρτης. Αν θέλετε την εξουσία, δεν εξεγείρεστε για να πάρετε την εξουσία. Όταν ανέλαβα την εξουσία, δεν το έκανα με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ήρθα στην εξουσία εκλεγμένος από τον λαό».

Πρώην διοικητής των ανταρτών στο μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Χαρτούμ και της Τζούμπα πριν από την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας το 2005, ο Κιρ είχε εκλεγεί πρόεδρος λίγο καιρό πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

«Οι εκλογές πλησιάζουν, το 2015. Γιατί δεν περίμενε να περάσει την ίδια διαδικασία; Αν κερδίσει τις εκλογές, τότε θα αναλάβει τα ηνία», δήλωσε ο Κιρ.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν (μόνο) στρατιωτικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση, επιδιώκονται ταυτόχρονα στρατιωτικές και πολιτικές λύσεις. Από την πρώτη ημέρα είπα ότι ήθελα μια διευθέτηση με ειρηνικά μέσα» κατέληξε.