Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι θα αρνείτο να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, ακόμη κι αν μια τέτοια συμφωνία είχε εγκριθεί από τη σερβική βουλή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρωτοχρονιάτικο φύλλο της εφημερίδας "Vecernije Novosti" του Βελιγραδίου, ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα προκαλούσε μόνο πολιτική κρίση αλλά θα ήταν μια κρίση για όλη τη Σερβία.

"Εάν οι Βρυξέλλες έχουν κάποιου είδους επιπρόσθετα αιτήματα (σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις) θα ήταν καλό να τα ανακοίνωναν άμεσα ώστε να ξέρουμε τώρα κι όχι στο τέλος αυτό το δύσκολο κι επίπονο ταξίδι μας. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική που θα αποδέχεται την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων με το Κόσοβο, η οποία θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές" σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων αποτελεί ακόμη μια ονομασία για την αυτονομία των Σέρβων στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου κράτους του Κοσόβου, αλλά υπογράμμισε πως αποτελεί τον ορισμό της αυτονομίας των Σέρβων στο Κόσοβο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Βελιγράδι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αυτό αποτελεί ένα χαμηλότερο επίπεδο αυτονομίας, διευκρίνισε ο κ. Νίκολιτς και πρόσθεσε πως εναπόκειται στη Σερβία να αποφασίσει για μια ουσιαστική αυτονομία της περιοχής.