Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ τόνισε σήμερα στον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν πως ευελπισθεί «να ενισχυθεί ο διάλογος» ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες διέρχονται μία περίοδο διπλωματικών προστριβών για διαφιλονικούμενα εδάφη.

Κατά τη σημερινή συνάντησή τους στα περιθώρια της συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ο Καν υποδέχθηκε τον Μεντβιέντεφ τονίζοντάς του πως ευελπιστεί ότι η συζήτησή τους «θα συμβάλλει στην έναρξη ενός γενικότερου διαλόγου επί τη βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Ευελπιστώ πως μέσω αυτής της συζήτησης και των άλλων επαφών μας, θα θέσουμε τα θεμέλια για μία ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες μας», τόνισε από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος, ενώπιον των δημοσιογράφων.

Λίγο πρωτύτερα και οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ιαπωνίας συμφώνησαν σήμερα να βελτιώσουν τις τρωθείσες διπλωματικές τους σχέσεις και αντάλλαξαν ειλικρινείς απόψεις για τα εδαφικά θέματα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ιάπωνας αξιωματούχος.

Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Σέιτζι Μαεχάρα και Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν επίσης στα περιθώρια του Φόρουμ στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο.

Οι ρωσο-ιαπωνικές σχέσεις διήλθαν ένα διάστημα κρίσης όταν στις αρχές του τρέχοντος μηνός ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ επισκέφθηκε μία νήσο του συμπλέγματος των Κουριλών, που αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή.