Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια «μίνι απόπειρα πραξικοπήματος» από στοιχεία της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος που υπηρετούν συμφέροντα ξένων και εγχώριων δυνάμεων που έχουν βαλθεί να «ταπεινώσουν» τη χώρα δήλωσε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε πως το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) έχει στο παρελθόν επιβιώσει από συνωμοσίες για την επιβολή πραξικοπημάτων και απόπειρες να τεθεί εκτός νόμου μέσω των δικαστηρίων και πρόσθεσε ότι δεν θα υποκύψει στην πίεση που του ασκείται λόγω των ερευνών για διαφθορά, που όπως είπε έχει στόχο την κυβερνητική παράταξη και ήδη πλήττει την τουρκική οικονομία. Η κυβέρνηση θα «βγει νικήτρια», τόνισε.

«Αυτές οι νέες δομές στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία... δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα πραξικόπημα, αλλά για ένα μίνι πραξικόπημα. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές», δήλωσε ο Μπαμπατζάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC-e, απηχώντας όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ξένων συμφερόντων πίσω από την κρίση.

«Ίσως την πιο σαφή ένδειξη γι' αυτό να την έδωσε η πτώση των τιμών των μετοχών», πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν, ο οποίος χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της εθνικής οικονομίας. 

Η αποτίμηση της αξίας των εισηγμένων τουρκικών εταιρειών έπεσε κατά 49 δισ. δολάρια ως το κλείσιμο της αγοράς τη Δευτέρα, ανέφερε ο ίδιος, ενώ ο βασικός δείκτης τιμών έπεσε και την Τρίτη.