Οι κροατικές αρχές συνέλαβαν την Τετάρτη έναν πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, για τον οποίο είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τη Γερμανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπω; μετάδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, Hina, ο Γιόσιπ Πέρκοβιτς ήταν ένα από τα 10 άτομα που συνελήφθησαν βάσει του συμβιβασμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κροατίας για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τον Αύγουστο του 2002.

Ο Πέρκοβιτς κατεζητείτο για τον ρόλο που έπαιξε στη δολοφονία του γιουγκοσλάβου αντικαθεστωτικού επιχειρηματία, Στέπαν Ντζουρέκοβιτς, στη Βαυαρία το 1983.

Ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος του δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο Πέρκοβιτς θα αρνηθεί την έκδοση σύλληψής του υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στη Γερμανία αλλά και επειδή είχε απαλλαχθεί από όλες τις κατηγορίες στην Κροατία.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση Πέρκοβιτς. Σύμφωνα με το Hina, εκτός από τον Πέρκοβιτς, η αστυνομία συνέλαβε και έναν δεύτερο επικεφαλής των πάλαι γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών, τον Ζντράβκο Μούστακ, μαζί με ακόμα οκτώ άτομα.

«Το θέμα ανήκει πλέον στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα», δήλωσε ο πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς.

Ο Πέρκοβιτς εργαζόταν στη μυστική υπηρεσία UDBA και ήταν επικεφαλής την υπηρεσία πληροφοριών στην Κροατία μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.