Η φυσική καταστροφή του σεισμού και του τσουνάμι, καθώς και η ρευστή κατάσταση στη Φουκουσίμα, έχει οδηγήσει πολλές χώρες στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ιαπωνία.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε τους τούρκους υπήκοους να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία. "Προτείνεται στους πολίτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους για την Ιαπωνία σε αυτή τη φάση, αν δεν είναι απαραίτητο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αναβαθμίσει την ταξιδιωτική της οδηγία που καλεί τους Αυστραλούς "να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν" προς την Ιαπωνία με βάση τις συμβουλές ειδημόνων σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν σοβαρό λόγο να βρίσκονται στην Ιαπωνία να εγκαταλείψουν το Τόκιο και τις οκτώ περιφέρειες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι. Ο Ραντ είπε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο εξαιτίας των προβλημάτων στις υποδομές της χώρας, όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και το σύστημα μαζικών μεταφορών, και δεν συνδέεται με την ανησυχία για τους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για έλεγχο πιθανής μόλυνσης από ραδιενέργεια όσων επιστρέφουν από την Ιαπωνία.

Το Φόρειν Όφις, της Βρετανίας, συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στο Τόκιο και τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ο Καναδάς προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και τις περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό και το τσουνάμι. Οι Καναδοί κλήθηκαν επίσης να "είναι εξαιρετικά προσεκτικοί" αν ταξιδέψουν στην περιοχή του Τόκιο εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα, η γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο κάλεσε τους γάλλους πολίτες που βρίσκονται στο Τόκιο να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς το Νότο. Ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Air France να διαθέσει αεροσκάφη της για την απομάκρυνση των γάλλων πολιτών και ότι ήδη υπάρχει κινητοποίηση. Παρόμοι κίνηση έκανε και η ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν εξέδωσε το ανώτατο επίπεδο προειδοποίησης για 13 ιαπωνικές περιφέρειες λόγω του κινδύνου μόλυνσης από ραδιενέργεια.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών αξιωματούχων, να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία αυτή την περίοδο.

Οι Φιλιππίνες συμβούλευσαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Ιαπωνία, αλλά δεν εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Ιαπωνία εξέδωσαν και οι Κροατία, Σλοβενία και Σλοβακία, Γερμανία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα.