Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδας στην Τουρκία και η ανοιχτή πλέον σύγκρουση της κυβέρνησης Ερντογάν με το δικαστικό σώμα φαίνεται πως ευνοεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αφού όπως όλα δείχνουν παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να βγουν «λάδι» οι αξιωματικοί που εμπλέκονται στις πολύκροτες υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Ενεργκεκόν».

Και φαίνεται πως το έντονο παρασκήνιο που ακολούθησε την αινιγματική δήλωση – παρέμβαση του τουρκικού επιτελείου στρατού στις 27 Δεκεμβρίου ανοίγει το δρόμο για εξελίξεις.  

Αυτό όμως που δίνει νέα τροπή στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας προχώρησε ήδη από την ημέρα δηλαδή της δημόσιας παρέμβασης  προσφυγή  στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης για τις δύο αυτές υποθέσεις, γεγονός που έγινε γνωστό σήμερα. 

Το εάν η κίνηση αυτή ήρθε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση είναι άγνωστο. Πάντως τις επόμενες ημέρες ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων στενών συνεργατών του Ερντογάν, που έκαναν λόγο «για το βαθύ κράτος του Γκιουλέν» που αδίκησε τους στρατιωτικούς στις δίκες για τις συνωμοσίες Βαριοπούλα και Εργκενεκόν.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα να προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που να επιτρέπει την αναψηλάφηση των υποθέσεων.

Πάντως, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και... φωτιά, και ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα που απειλούν την κυβέρνησή του επέλεξε να προσεταιριστεί το στρατό, που μόλις πριν από μερικά χρόνια πολέμησε για να περιορίσει την επιρροή του.

Ένα φλερτ που άρχισε από την ανέλπιστη δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού ο οποίος όταν το σκάνδαλο βρισκόταν στο αποκορύφωμά του και επιχειρηματολογώντας πριν από μερικές μέρες εναντίον του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτούς που έστησαν σκευωρία εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Ο Ερντογάν όπως φαίνεται, συμμαχεί μέχρι και με τον... διάβολο ώστε να διατηρήσει τη θέση του. Ωστόσο με δεδομένη την μακρά ιστορία παρεμβάσεων στην πολιτική ζωή της Τουρκίας που έχουν στο ενεργητικό τους οι ένοπλες δυνάμεις, και με τον Τούρκο πρωθυπουργό εμφανώς αποδυναμωμένο από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις μίζες των υπουργών του, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον. 

Πόσο μάλλον εάν οι αξιωματικοί που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για τις συνωμοσίες (ανάμεσά τους και ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμούγ), κάποια στιγμή αθωωθούν, σε περίπτωση αναψηλάφησης των υποθέσεων.