Πάνω από 1.000 λαθρομετανάστες που είχαν προορισμό την Ευρώπη και επέβαιναν σε διάφορα πλοιάρια, διέσωσε το ιταλικό πολεμικό ναυτικό τις τελευταίες 24 ώρες στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης Mare Nostrum, που προβλέπει ενίσχυση των ιταλικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή για να μην υπάρξουν νέα δράματα, τερματίστηκαν τη νύχτα στ΄ανοικτά της Λαμπεντζούζα.

Στις επιχειρήσεις πήραν μέρος έξι πολεμικά πλοία, καθώς επίσης και ελικόπτερα.

Οι διασωθέντες προέρχονται κυρίως από τη Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν και την Τυνησία. Αύριο το μεσημέρι θα μεταφερθούν στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας όπως αποφάσισε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Χιλιάδες λαθρομετανάστες κυρίως από την υποσαχάρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, επιδιώκουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο, καταβάλλοντας χιλιάδες ευρώ σε ασυνείδητους δουλέμπορους.

Στις αρχές Οκτωβρίου, τουλάχιστον 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο σε δυο ναυάγια στην περιοχή της Λαμπεντζούζ, κύρια είσοδο στην Ευρώπη των λαθρομεταναστών από την Αφρική.