Το πρώτο τους «ραντεβού» για το 2014 έδωσαν, στις 6 σήμερα το απόγευμα, οι διαδηλωτές στη Σόφια, για μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης υπό τον Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Η σημερινή, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων «Novinite», είναι η πρώτη διαδήλωση της νέας χρονιάς, με την οποία συνεχίζεται το «κύμα» των μαζικών διαμαρτυριών που ξέσπασε στις 14 Ιουνίου, πέρυσι, ύστερα από τον διορισμό ενός αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ και βουλευτή στη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ο διορισμός ανακλήθηκε, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, με τους διαμαρτυρόμενους να ζητούν να δοθεί τέλος στην επιρροή που, όπως υποστηρίζουν, ασκεί η μαφία στη βουλγαρική πολιτική και να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ορεσάρσκι.

Προς το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου το «κύμα» των διαδηλώσεων παρουσίασε ύφεση, αλλά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο έλαβε νέα ώθηση από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας, που προχώρησαν σε καταλήψεις.

Σήμερα το απόγευμα, Βούλγαροι που εργάζονται στο εξωτερικό καλούν τους συμπατριώτες τους να ενώσουν μαζί τους τη φωνή τους στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν, μπροστά από τη Βουλγαρική Εθνική Τράπεζα, στο κέντρο της Σόφιας.

Με σύνθημα, «δεύτερη διαμαρτυρία προτού να φύγουμε», οι διαδηλωτές ζητούν εκ νέου την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Την παραμονή της χρονιάς επρόκειτο να διεξαχθεί ακόμη μια αντικυβερνητική συγκέντρωση εν μέσω των εορτασμών για τον ερχομό του νέου έτους, αλλά ο αριθμός των συγκεντρωθέντων ήταν μικρός. Ωστόσο, οι διαδηλωτές υποσχέθηκαν πως θα επανέλθουν δριμύτεροι στις αρχές Ιανουαρίου.