Τη διενέργεια επιθεώρησης ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας Κρσκο ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) η κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Η επιθεώρηση από την Επιχειρησιακή Ομάδα Ελέγχου Ασφαλείας του ΙΑΕΑ (OSART) πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2017, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της πλειοψηφίας των μέτρων συνολικής εκτίμησης της επικινδυνότητας και της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, τα οποία δρομολογήθηκαν έπειτα από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Daiichi της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Ο Σλοβένος υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Ντεγιάν Ζιντάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιθεώρηση είναι μία διαδικασία που αναλαμβάνει η ΙΑΕΑ. Την αποστολή συγκροτούν 12-20 επιθεωρητές από τον Οργανισμό και τα κράτη- μέλη του.

Στις αποστολές της OSART επανεξετάζεται η απόδοση των πυρηνικών σταθμών σε τομείς όπως η διαχείριση, η εκπαίδευση, η λειτουργία, η συντήρηση και η προστασία από την ακτινοβολία. Περισσότερες από 150 επιθεωρήσεις έχουν διεξαχθεί από την έναρξη του εν λόγω προγράμματος, το 1982.

Ο πυρηνικός σταθμός Κρσκο είναι ο μοναδικός που διαθέτει η Σλοβενία και τέθηκε σε λειτουργία το 1983.