Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση δύο εκλεγμένων βουλευτών που δικάζονται διότι φέρονται να είχαν σχέσεις με αυτονομιστές, αφού το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η μακρόχρονη προφυλάκισή τους παραβίασε τα δικαιώματά τους.

Το δικαστήριο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ αποφάνθηκε υπέρ του αιτήματος να απελευθερωθούν η Γκιουλσέρ Γιλντιρίμ και ο Ιμπραήμ Αϊχάν, που είχαν εκλεγεί στο τουρκικό κοινοβούλιο στις εκλογές του 2011 με το κουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP).

Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η μακρόχρονη κράτηση δύο βουλευτών ενόσω δικάζονταν για υποστήριξη των αυτονομιστών παραβίασε τα δικαιώματά τους, εξέλιξη που μπορεί να δώσει ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

Η Γκιουλσέρ Γιλντιρίμ και ο Ιμπραήμ Αϊχάν είχαν εκλεγεί στην τουρκική βουλή με το BDP αλλά παρέμειναν προφυλακισμένοι επί χρόνια, διότι κατηγορούνταν για σχέσεις με μια οργάνωση-ομπρέλα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Η απελευθέρωσή τους μπορεί να σημάνει ότι θα ορκιστούν μέλη της βουλής, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην Άγκυρα και στο PKK για να τερματιστεί ένας πόλεμος που διαρκεί τρεις δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Άλλα τρία μέλη του BDP που έχουν εκλεγεί στην τουρκική βουλή έχουν κάνει παρόμοιες προσφυγές στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο όμως δεν έχει αποφανθεί ακόμη.

Ένα μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), ο Μουσταφά Μπαλμπάι, ορκίστηκε βουλευτής την 10η Δεκεμβρίου, μετά την απελευθέρωσή του έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες περί συμμετοχής σε συνωμοσία.

Ο Μπαλμπάι ήταν ανάμεσα στους 275 κατηγορούμενους –έναν πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς κ.ά.– που είχαν φυλακιστεί τον Αύγουστο για μια υπόθεση συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμοδημοκρατικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Αρχικά ο Μπαλμπάι είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη σχεδόν 35 ετών.