Η Σερβία θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μαζί με τις επικείμενες πρόωρες εκλογές στο Δήμο Βελιγραδίου, δήλωσε ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, πρόεδρος της σερβικής βουλής και αντιπρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

«Οι παράλληλες βουλευτικές και δημοτικές εκλογές (στο Βελιγράδι) δεν θα επηρεάσουν τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), από τη στιγμή που η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου. Επιπροσθέτως, η εκλογική διαδικασία θα είναι σύντομη, εάν προκηρυχθούν εκλογές- όχι μεγαλύτερη από 45 ημέρες» σημείωσε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο πρόεδρος της σερβικής βουλής ανέφερε ακόμη ότι το SNS δεν έχει ακόμη αποφασίσει επί του θέματος- την προκήρυξη ή μη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.

Μια κυβέρνηση υπό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς (τον ηγέτη του SNS) θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα για μεταρρυθμίσεις και στήριξη εντός του κοινοβουλίου κι, επομένως, όλες οι επίπονες και δύσκολες μεταρρυθμιστικές κινήσεις, θα γίνονταν με περισσότερο θάρρος, σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς υπογράμμισε ακόμη πως καλό θα ήταν οι πολίτες να αξιολογήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού καθώς και όλα τα κομματικά στελέχη, καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ανοίξει τις "πόρτες" σε μια πιο ειρηνική περίοδο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.