Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε σήμερα συναντήσεις με μέλη της αιγυπτιακής ηγεσίας στο Κάιρο σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο, από τους βασικούς στρατηγικούς συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή.

Νωρίτερα, η Κλίντον επισκέφτηκε την πλατεία Ταχρίρ και οι Αιγύπτιοι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία που τη συνόδευαν της διηγήθηκαν το ιστορικό της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

"Το να βλέπω το μέρος όπου εξελίχθηκε η επανάσταση είναι κάτι μοναδικό για μένα. Είναι κάτι που θυμίζει τη δύναμη και τις προσδοκίες για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία", τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Αίγυπτο και σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις στενές σχέσεις Καΐρου-Ουάσινγκτον, η κ. Κλίντον κάλεσε την Αίγυπτο να συνεχίσει τις προσπάθειες εκδημοκρατισμού, υποσχόμενη προκαταβολικά αμερικανική οικονομική βοήθεια.

Στη διάρκεια του πρωινού, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Εσάμ Σάραφ και αργότερα θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, ο οποίος έχει αναλάβει την διαδικασία μετάβασης προς ένα δημοκρατικό σύστημα.

"Ανυπομονώ να βοηθήσω με κάθε δυνατό τρόπο τη διαδικασία μετάβασης", τόνισε η ίδια μετά την συνάντησή της με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε δυνατή στήριξη ώστε αυτό που συνέβη στην πλατεία Ταχρίρ να γίνει πραγματικότητα για όλη την Αίγυπτο", κατέληξε η Χίλαρι Κλίντον.